„Furtul miliardului” din sistemul bancar moldovenesc, discutat la Viena. Năstase: „Am solicitat inițiativă din partea organelor austriece și europene de investigație a fraudelor financiare din Moldova”

Liderul, Plaformei DA, Andrei Năstase a întreprins o vizită la Viena. În acest sens, deputatul ACUM a ținut să menționeze că a solicitat inițiativă din partea organelor austriece și europene de investigație a fraudelor financiare și de demarare a propriilor anchete în cazul fraudei bancare și a spălării prin intermediul justiției și a sistemului bancar din Moldova a zeci de miliarde de dolari.

Foto: FB

„Împreună cu Alexandru Machedon am întreprins o nouă vizită la Viena, care se produce iarăși în zile de sărbătoare, de Ziua Europei, la fel ca și precedenta, realizată de Ziua Națională a Austriei, tocmai în perioada în care aceasta deținea Președinția Consiliului Uniunii Europene.

O atenție deosebită am atras asupra persecuțiilor la care sunt supuși exponenții forțelor democratice, proeuropene, asupra arestărilor și condamnărilor de ultimă oră pe criterii politice a unor lideri politici locali și activiști ai partidelor proeuropene.

Am informat interlocutorul nostru despre consecințele modificării antidemocratice a legislației electorale cu votul comun al PSRM și PD, conduse de Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, în lipsa unui consens politic și social și în pofida recomandărilor insistente ale Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR”, a scris Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook.

De asemene, liderul Platformei DA a menționat că a fost abordată și problema „nefuncționalității premeditată și artificială a Parlamentului R. Moldova, decisă și realizată de binomul Plahotniuc - Dodon în vederea obstrucționării constituirii organelor de lucru ale parlamentului, alegerii speakerului, adoptării pachetului de legi privind deoligarhizarea statului”.

„Întrucât Austria are o foarte bună cunoaștere a Europei de Est, o vastă memorie istorică și un rol activ în formularea politcilor UE și în cadrul Parteneriatului Estic, mi-am exprimat încrederea că ne-ar fi de mare interes întelegerea modelului austriac de neutralitate și expertiza europeană pentru eliminarea prezenței militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, stat declarat neutru prin Constituție.

Totodată având în vedere faptul că Austria este un actor important în cadrul Comunității Energetice Europene, mi-am exprimat convingerea că ar fi în interesul ambelor țări dacă companiile austriece ar fi interesate de conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de electricitate, cu atât mai mult cu cât Austria are deja o prezență strategică în România. Astăzi. Republica Moldova este slăbită de dependența sa energetică, iar întârzierea conectărilor alternative la electricitatea și gazele din România perpetuează corupția și politicile străine de interferență”, mai spune Andrei Năstase.

Mai mutl decât atât, în cadrul discuțiilor purtate a fost abordată și tematica Raportului Kroll-2, adoptarea legilor privind amnistia de capital și implicațiile acestora asupra sistemului financiar și politic.

„În acest context, pe modelul demersurilor anterioare adresate instituțiilor americane, europene și ruse, am solicitat inițiativă din partea organelor austriece și europene de investigație a fraudelor financiare și de demarare a propriilor anchete în cazul fraudei bancare și a spălării prin intermediul justiției și a sistemului bancar din Moldova a zeci de miliarde de dolari”, a precizat co-fondatorul blocului ACUM.

Mai multe găsiți în postarea liderului Platformei DA pe pagina sa de Facebook.


Pub