UE este mai mult decât doar călătorii fără vize. Ce înseamnă 10 ani de Parteneriat Estic pentru Moldova

lkjhg

Atunci când vorbim despre UE cu prietenii sau colegii, cel mai des discuția se limitează la călătoria fără vize, dar e mult mai mult decât atât! UE și Republica Moldova colaborează în baza Acordului de Asociere, care include Acordul de Liber Schimb. Aceste acorduri contribuie asocierii politice și integrării economice. Prin urmare, UE a devenit cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, reprezentând peste 64% din volumul totalde export. 

Liberalizarea comerțului și a regimului de vize sunt, desigur, cele mai proeminente rezultate, dar există și altele: sporirea securității energetice, reformele aferente guvernării democratice, statului de drept, infrastructurii și educației. De exemplu: kilometri de drumuri restaurate, granturi pentru studii în străinătate, împrumuturi și consultanță pentru întreprinderile mici, ajutor pentru persoanele nevoiașe.

Wikipedia afirmă că Parteneriatul Estic este o inițiativă comună a UE, a Statelor sale Membre și a celor șase Parteneri din Europa de Est. Această inițiativă guvernează relațiile UE cu Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina: “Parteneriatul Estic ajută în realizarea strategiilor comerciale și economice, acordurilor între UE și vecinii săi din Europa de Est”. Dar ce înseamnă acest acord în practică? Care sunt beneficiile pentru cetățenii de rând? Pentru a răspunde la aceste întrebări, proiectul „vecinii UE din Est” a colectat careva date și cifre care explică cum cooperează Republica Moldova cu UE, și cum această relație afectează viețile cetățenilor deja astăzi.

Mai detaliat în cartele:

#1 Ce este Parteneriatul Estic? Înseamnă oare aderare la UE?

Parteneriatul Estic reunește Uniunea Europeană, și statele sale membre cu cei șase vecini ai săi din est – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. În ultimii zece ani, partenerii au lucrat împreună pentru a construi un spațiu comun de democrație, de dezvoltarea economiei și a structurilor de stat, protecția mediului ambiant, aprovizionare sigură și durabilă cu energie, oportunități egale pentru toți.

În cele din urmă, toate aceste eforturi sunt orientate spre o calitate mai bună a vieții pentru omenii din țările Parteneriatului Estic.

Parteneriatul Estic nu înseamnă aderarea la UE, dar ajută  țările să construiască o relație mai strânsă cu Uniunea Europeană, în măsura în care țările aleg să facă acest lucru.

#2 Care este interesul UE pentru acest parteneriat? De ce ar trebui UE să cheltuie banii contribuabililor săi pentru a ajuta alte țări?

Interesul Uniunii Europene este forate clar: vecini stabili, siguri și prosperi sunt esențiali pentru propria stabilitate, securitate și prosperitate. O Moldovă mai puternică – e și o Uniune Europeană mai puternică. “Noi trebuie să exportăm stabilitate… pentru a evita importarea instabilității,” spune Comisarul UE pentru Politica de Vecinătate, Johannes Hahn.

Parteneriatul Estic deschide pentru businessul moldovenesc și european acces spre noi piețe și consumatori pentru ambele părți,în special prin acorduri de liber schimb cum ar fi Zona de Liber Schimb  Aprofundat și Cuprinzător între UE și Republica Moldova. Parteneriatul deschide, de asemenea, noi piețe  pentru turism și oportunități pentru tinerii – din ambele părți – de a face schimb de cunoștințe, călători și pentru a extinde experiențele lor.

#3 OK, UE investește bani, dar este oare vreun mecanism de control și verificare cum acești bani sunt cheltuiți?

 Fondurile Uniunii Europene sunt supuse întotdeauna unui control riguros – atât intern cât și extern.  Procedurile de control și audit sunt organizate în modul care permite evaluarea maximal exactă a valorii și impactului acțiunilor proiectelor finanțate. Mai mult ca atât, auditul financiar strict se asigură că banii cheltuiți sunt contabilizați în mod corespunzător. Chiar și atunci când este vorba despre suport bugetar de stat, banii sunt eliberați numai atunci când sunt realizate țintele convenite, inclusiv și de raportare. UE nu va efectua finanțarea  până nu se va convinge că sunt respectate toate condițiile și atingerea obiectivelor stabilite este posibilă.

Combaterea corupției reprezintă o prioritate esențială în cooperarea UE cu partenerii săi din est. Din acest motiv multe proiecte ale UE sunt orientate spre sprijinul statului de drept, transparența și administrația publică eficientă. Este esențial de a asigura ca fondurile Europene sunt folosite eficient și ca ele contribuie  la o economie și o societate mai puternică în fiecare țară parteneră, ce asigură ca cetățenii Republicii Moldova și a Statelor Membre UE se pot bucura pe deplin și beneficia de acest parteneriat.

#4 Deci, care sunt beneficiile concrete pentru Republica Moldova?

Republica Moldova este un partener prioritar pentru Uniunea Europeană. Acest parteneriat este accentuat prin Acordul de Asociere și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care a intrat în vigoare în 2016.

În anul 2018 exportul din Moldova către Uniunea Europeană a crescut cu 33%, iar la momentul actual rata exporturilor totale spre UE din Moldova, reprezintă 64%.

5.000 de întreprinderi din Republica Moldova au primit suport financiar și consultații, iar în regiuni au fost înființate 10 incubatoare de afaceri cu sprijinul UE.

Aproximativ 700 de kilometri de drumuri au fost modernizate și o infrastructură nouă de apă a fost construită cu sprijinul UE, furnizând apă potabilă pentru 15.700 de locuințe. Sisteme de încălzire pe bază de biomasă au fost instalate în mai mult de 225 de școli, grădinițe, centre comunitare și primării sătești, reducând semnificativ facturile.

Sprijinul UE a deschis, de asemenea, oportunități de călătorie, de studii și profesionale pentru moldoveni: au avut loc peste 1,5 milioane de vizite fără viză în UE de când regimul fără vize a intrat în vigoare pentru moldoveni în aprilie 2014, în timp ce mai mult de 900 de studenți moldoveni și cadre didactice au studiat și au predat în UE în perioada anilor 2015 – 2017, ca parte a programului de schimb Erasmus+.

#5 Care sunt beneficiile pentru mine? 

Toate oportunitățile, care sunt oferite de Parteneriatul Estic, sunt accesibile pentru toți.

De exemplu, Olesea Lisîi și-a deschis propriul salon de rochii de mireasă și vestimentație de seară datorită unui program UE pentru migranții care au revenit acasă și au decis să inițieze o afacere în Moldova. Iar Victor Guțu directorul și angajații uneia dintre cele mai mari companii Europene producătoare de nuci bazata în Soroca, care a beneficiat de 2,5 milioane Euro pentru modernizarea  procesului de producere și exportul în UE. La periferiile orașului Bălți, tânăra mamă Ana Tudos și rezidenții a altor 90 de apartamente din același bloc locativ achită cu 30-40% mai puțin pentru încălzire, datorită unui grant UE pentru izolare termică și eficiență energetică.Iar în satul Taraclia, lângă Căușeni, activează brigada asistenților sociali. Psihologii unei  echipe mobile tot anul s-au ocupat cu Vlada, un copil cu Sindromul Down, ajutând-o sa-și dezvolte abilitățile motorii. Cu sprijinul UE au fost create cinci asemenea brigăzi, care lucrează în Căușeni, Găgăuzia, Ștefan Vodă, Tiraspol și Slobozia.

#6 OK, sunt istorii interesante. Eu, personal, cum pot beneficia de aceste granturi? Unde caut informație?

 Website-ul EU NEIGHBOURS urmărește și publică toate cele mai recente oportunități oferite de UE. Indiferent dacă este vorba despre o vizită de studiu pentru tinerii specialiști în Finlanda, un stagiu la Parlamentul European, un curs de instruire în domeniul culturii sau finanțarea măsurilor de eficiență energetică, trening în domeniul tehnologiilor informaționale pentru NGO-uri sau un seminar gratuit în domeniul marketingului pentru întreprinderile mici – vei găsi toate oportunitățile în secțiunea dedicată a website-ului EU NEIGHBOURS.

Dacă ești reprezentant al unei întreprinderi mici sau un antreprenor, vezi  găsi o gamă largă de oportunități de instruire și finanțare pe website-ul EU4Business. Tinerii interesați de oportunități de schimb sau de studiu trebuie să viziteze oficiul național Erasmus+în Republica Moldova.

Trebuie să vizitezi, de asemenea, website-ul Delegației UE în Republica Moldova, care are secțiuni dedicate locurilor de muncă și finanțare, călătorii și studii.

#7 10 ani de cooperare cu UE – ce urmează?

În ultimul deceniu, datorită eforturilor UE și ale Republicii Moldova, cifra de afaceri a comerțului reciproc a crescut, au fost deschise frontierele, au fost lansate mecanisme de dezvoltare economică și de îmbunătățire a calității vieții pentru toți.

Dar parteneriatul nu se termina aici și mai sunt multe de făcut: UE și partenerii săi din Est au stabilit 20 de obiective-cheie care urmează a fi realizate până în anul următor – cunoscute ca 20 de rezultate pentru 2020”Eforturi substanțiale sunt depuse pentru a atinge aceste obiective: o guvernare mai buna, dezvoltare economica, dezvoltare în domeniul energetic, și în transport, precum și egalitatea genurilor, susținerea societății civile și a presei independente și multe alte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente