/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Bune de admirat și mai puțin, de gustat. Cât costă căpșunile autohtone la Piața Centrală din Chișinău

missing
10 mai 2019, ora 17:58

De vreo 10 zile, printre fructele și legumele de la Piața Centrală pot fi zărite și căpșunele moldovenești. Deși costă ceva mai puțin decât anul trecut, un kilogram fiind cel mult 65 de lei, fructele aromate încă nu sunt la mare căutare. Doar cei mai pofticioși le cumpără, ceilalți se mulțumesc să le admire cu ochii. Și vânzătorii recunosc că prețul este cam pipărat, dar nu au de ales. Pentru ca să nu rămână cu marfa nevândută, oamenii aduc până la 50 de kilograme.

„În Piața Centrală au apărut deja primele căpșuni autohtone. Pofticioșii de dulce ar trebui însă, să se caute bine la buzunar, întrucât prețul acestora este cam pipărat”, Gabriela Cebotar, reporter TV8. 

Deși sar la ochi, datorită culorii și mirosului unic, căpșunele nu fac parte din lista de cumpărături a celor care au venit astăzi la Piața Centrală, după provizii.

„Tare scumpe fetișoară, tare scumpe. Iată stăm și ne uităm și cam așa. Mai mult nimic. Cu pensia noastră nu mai mâncăm noi”.

Cu așa prețuri, este scump. Cu pensia mea poți cumpăra? Eu am 1500 de lei și soția are 1000, putem să gustăm? – Desigur că nu. – Dar care preț poate fi acceptabil? –Acceptabilă ar fi 30 de lei”.

Sunt foarte scumpe, sunt toate cu chimicale. – Dar ați gustat deja? – Nu am gustat, dar eu mă uit la prețuri și nici nu îmi vine să le cumpăr”.

Chiar și vânzătorii spun că prețurile sunt destul de mari, dar nu au de ales. Acest bărbat a venit cu patru lăzi de căpșuni și până la amiază niciuna nu a fost golită.

Cum credeți, din ce cauză sunt puțini cumpărători? – Pentru că este foarte scump, foarte scump! Și câte lăzi ați avut de dimineață? – Iată aceste patru lăzi. –  Și nimeni nu a cumpărat nimic? – Oamenii nu le aleg pe acestea”.

„Nu cumpără, vă spun că nu au bani. Lumea a sărăcit cu sărbătorile acestea. Nu vă este frică să rămâneți cu marfa nevândută? – Nu, noi nu aducem cu tone, aducem câte 50 de kg și într-o zi le vindem”.

„Dumneavoastră anul trecut cu cât le vindeați? – Tot așa la 45-50 de lei a fost prețul, poate și mai mari erau, la 60-65. Chiar și acum sunt așa prețuri. – Sunt cumpărători de căpșuni? – Cum să vă spun? Sunt câte puțini, dar sunt”.

Pe unii însă prețul căpșunilor nu i-a speriat deloc. Văzând că un kilogram costă 50 de lei, această doamnă a decis să cumpere tocmai patru.

Deja prețul este mai bun, decât era săptămâna trecută. Săptămâna trecută era cu 55, iar astăzi cu 50. – Câte kg o să cumpărați? – Patru kg. Cumpărați autohtone sau importate? – Spun că sunt autohtone, eu sper că este adevărat”.

Normale, dacă până acum sunt la 50, înseamnă că este normal, e foarte normal. Sunt dulci sau nu? – Da, sunt bune, un pic le pun în zahăr și sunt bune”.

Vânzătorii spun că la sfârșitul lunii mai, căpșunele vor costa mai puțin. De acest preț, oamenii își pot cumpăra două pâini, un kg de cartofi, zece ouă și un pachet de hrișcă. În Marea Britanie, de exemplu, un kilogram de căpșune costă în jur de 40 de lei, în România – 42, iar în Italia ceva mai scump – aproape 60 de lei.

Reporter: Gabriela Cebotar
Imagine: Tudor Bigu

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram