/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ 4 ani de la publicarea raportului Kroll 1. Principalul figurant a ajuns deputat, iar numele celorlalți beneficiari - un secret

10 mai 2019, ora 20:13

De la publicarea primului raport Kroll dedicat „furtului miliardului” s-au scurs deja patru ani. În acest răstimp, principalul figurant în schema fraudei bancare, Ilan Șor, a ajuns deputat, iar numele beneficiarilor finali și unde se află acum banii încă sunt ținute sub lacăt. Procurorii continuă să investigheze jaful din cele trei bănci, în timp ce instituțiile europene fac presiuni pentru a identifica vinovații cât mai curând.

Imediat ce s-a aflat despre furtul miliardului, statul a angajat compania americană Kroll să investigheze cum s-au furat banii, cine sunt responsabilii și beneficiarii. Totul era secret, până când Andrian Candu a spart gheața și a publicat pe blogul său, pe 4 mai 2015, raportul, ghidat de interesul public. Fostul ministru al Finanțelor, în prezent expert la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța, are însă o altă părere.

VEACESLAV NEGRUȚA, EXPERT TRANSPARENCY INTERNATIONAL MOLDOVA: „Noi vedem pe parcursul anilor că scurgerea nu s-a făcut pentru a urgenta investigarea. Nu a urmărit un scop de interes public, ci un scop de grup îngust de a-l loializa probabil pe cel care este vizat direct de raportul Kroll 1 și Kroll 2”.

Astfel, investigațiile primare au constatat că furtul a fost bine organizat, cu scopul de a prelua controlul asupra trei bănci, care au acordat mai apoi credite dubioase de 13 miliarde de lei unui grup mare de companii. Toate ar avea legătură cu Ilan Șor. Peste două zile, fostul primar de Orhei, a fost arestat pentru abuz în serviciu în administrarea a două din cele trei bănci devalizate.

Doi ani mai târziu, la final de 2017, Kroll termină și a doua parte a investigației. De această dată nu există nicio scurgere de informație, iar Banca Națională publică doar o sinteză pe pagina sa web (   ), în care multe informații sunt secretizate.

PAVEL FILIP, PREMIER ÎN EXERCIȚIU: „Dacă ar fi acum să facem public toate numele care se regăsesc în acest raport, 90% din aceste nume sunt oameni absolut onești, dar care pur și simplu au fost în acest circuit și de aceea nu pot fi făcute publice aceste nume”.

Ulterior, Filip a declarat că s-a exprimat stângaci. Până astăzi, societatea civilă și chiar unele instituții europene au cerut publicarea integrală a rapoartelor Kroll, în ciuda clauzelor de confidențialitate.

VEACESLAV NEGRUȚA, EXPERT TRANSPARENCY INTERNATIONAL MOLDOVA: „Ceea ce se vede reprezintă doar 10% din nume care au fost implicați. Celelalte 90% sunt nume care au adresă juridică (…) care ar putea fi cu adevărat o surpriză pentru societatea de aici. Societatea are dreptul să știe aceste nume, pentru a pune presiunea pozitivă necesară asupra instituțiilor de investigație ca ancheta să se miște și să crească această probabilitate de recuperare”.

Un an mai târziu, în martie 2018, BNM a primit raportul final de la compania Kroll, dar nimic nu este făcut public nici de această dată. „BNM nu deține raportul și nu are cum să îl publice”, declara noul guvernator al Băncii Naționale, Octavian Armașu, într-un interviu la începutul anului curent, după ce raportul ar fi fost transmis procuraturii.

VEACESLAV NEGRUȚA, EXPERT TRANSPARENCY INTERNATIONAL MOLDOVA: „Poți să transmiți documentele procurorilor, dar tu ești parte contractantă într-un contract cu Kroll și nu poate o copie să nu rămână acolo”.

Așa că mingea este acum în curtea organelor de anchetă. Dacă imediat după publicare, (2015) șeful de atunci al Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen, declara că raportul Kroll nu va fi folosit drept probă în investigațiile despre furtul miliardului, trei ani mai târziu, în 2018, Procuratura aștepta traducerea celui de-al doilea raport, care va să stea la baza investigațiilor… viitoare. Totuși, Procuratura Anticorupție, la acel timp, anunța că 90% din fraudă a fost deja investigată.

SERGIU GAIBU, ANALIST SECTORUL FINANCIAR, EXPERT-GRUP: „Reprezentanții Procuraturii RM au menționat de mai multe ori că nu au aflat nimic nou, deci ei deja dețineau informația respectivă. Întrebarea este că, după patru ani nu avem rezultatele clare în ceea ce privește soluționarea și identificarea surselor și în special, returnarea acelor bani care să compenseze datoria formată față de cetățenii Republicii Moldova”.

După patru ani de la publicarea raportului Kroll, dosarul lui Ilan Șor nu a trecut de primă instanță. Între timp, acesta a devenit deputat în Parlamentul țării. Politicianul a anunțat că a dat în judecată compania Kroll.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram