14:43:32 19.04.2024
Stiri

DECIS // Banca Mondială oferă R. Moldova 70 de MILIOANE de dolari pentru construcția unei linii de tensiune înaltă între Vulcănești și Chișinău, pentru a putea primi energie electrică din România

Economie 09.05.2019 13:16 Vizualizări3423 Autor: Ziarul National
DECIS // Banca Mondială oferă R. Moldova 70 de MILIOANE de dolari pentru construcția unei linii de tensiune înaltă între Vulcănești și Chișinău, pentru a putea primi energie electrică din România


Consiliul Directorilor executivi al Băncii Mondiale a decis miercuri, 8 mai, să ofere R. Moldova un împrumut de 70 de milioane de dolari pentru construcția unei linii aeriene noi de tensiune înaltă de 400 kV între Vulcănești, în sudul Moldovei, și capitala Chișinău, pentru modernizarea și extinderea substațiilor din Chișinău și Vulcănești, dar și pentru consolidarea sistemului de transmitere și contorizare a energiei.

Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic va consolida capacitatea și fiabilitatea distribuției locale a energiei în R. Moldova și va sprijini interconectarea viitoare a sistemului de energie electrică a republicii noastre la rețeaua europeană de energie electrică prin România.

Acest pas va fi vital pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică din R. Moldova, ceea ce va permite o aprovizionare cu energie electrică la prețuri competitive și transparente, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Mondiale.

Diversificarea surselor de energie electrică vor deschide piața de energie electrică a Moldovei către o energie electrică la prețuri competitive și transparente, consolidând accesul la piețele europene. Aceasta va genera în consecință beneficii economice atât pentru companii, cât și pentru cetățeni.

Anterior, autoritățile au anunțat că la Vulcănești va fi construită și o staţie electrică de tip back-to-back, de 600 MW, și va moderniza staţia de transformare de la Chişinău, aceasta fiind necesară pentru a uniformiza diferenţele de voltaj care există acum între sistemul românesc şi cel din Republica Moldova. Practic, după ce aceasta va fi realizată, o parte din reţeaua de înaltă tensiune a R. Moldova va funcţiona la 400 kV, aceeaşi ca în România şi Europa Centrală, iar republica noastră va putea primi energie electrică din reţeaua românească.

Astăzi, R. Moldova este nevoită să importe 80% din energia electrică necesară pentru a satisface cererea internă și se bazează pe un număr limitat de surse. Sporirea eficienței energetice și securitatea aprovizionării cu energie sunt factori critici pentru ameliorarea competitivității economice a Moldovei și o prioritate pentru Grupul Băncii Mondiale. Lipsa unor interconexiuni efective cu sistemul european de energie și structura actuală a sistemului de aprovizionare cu energie electrică prezintă riscuri semnificative pentru aprovizionare și limitează concurența în domeniul aprovizionării cu energie electrică, rezultând în prețuri mari pentru energia electrică și vulnerabilitate față de șocurile externe, cităm din aceeași sursă.

„Banca Mondială salută lansarea acestui proiect extrem de important care va ajuta autoritățile Republicii Moldova să consolideze și să diversifice infrastructura energetică a țării și să garanteze o aprovizionare stabilă și sigură pentru Moldova. Proiectul face parte dintr-un parteneriat mai larg cu Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, care finanțează construcția unei stații de conversie succesivă la Vulcănești”, a declarat Anna Akhalkatsi, Directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova.

Menționăm că, de la momentul aderării R. Moldova la Banca Mondială în 1992, instituția financiară a acordat peste un miliard de dolari pentru circa 60 de proiecte implementate în republica noastră, care vizează dezvoltarea afacerilor, educația, guvernanța electronică, asistența medicală, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md