image
Sursa foto: gagauz.info

Candidații la funcţia de başcan al UTA Gagauz-Yeri sunt obligaţi să susţină examen la limba găgăuză

La Comrat şi-a început activitatea Comisia lingvistică care va aprecia cunoaşterea limbii găgăuze, o condiţie obligatorie pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de guvernator al UTA Gagauz-Yeri. Un astfel de examen se desfăşoară pentru prima dată, modificarea fiind inclusă în Regulamentul electoral al autonomiei în anul 2015.

Testarea este organizată de o comisie lingvistică specială, din care fac parte doctori în filologie şi profesori de limbă găgăuză. Examenul are loc în sediul Comisiei electorale a UTA Gagauz-Yeri, într-o încăpere în care sunt instalate camere video, iar presa poate urmări cum derulează examinarea pe ecranele instalate într-o altă sală, trasnmite moldpres.md

Actualul başcan al autonomiei, Irina Vlah, care intenţionează să participe şi la scrutinul din acest an pentru un nou mandat, a fost prima care a susţinut ieri examenul de limbă găgăuză. Vlah a povestit în limba găgăuză despre Bugeac şi UTA Gagauz-Yeri, şi a citit din lucrarea „Düün” de Nicolai Baboglu, notează gagauzinfo.md. În baza răspunsurilor, comisia a decis că Irina Vlah „stăpâneşte liber limba găgăuză” şi i-a eliberat un certificat.

Alegerile başcanului se vor desfășura pe 30 iunie. Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a UTA Gagauz-Yeri. Başcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: