Alegeri în Africa de Sud: Aproape 27 de milioane de cetățeni sunt chemaţi la urne

Secţiile de votare din Africa de Sud şi-au deschis miercuri porţile pentru cel de-al şaselea rând de alegeri generale multirasiale din această ţară, scrutin în care actualul preşedinte, Cyril Ramaphosa, este dat drept favorit pentru reconfirmarea în funcţie, transmite agenţia EFE.

Foto: simbol

Ziua electorală a început la ora locală 7:00 (5:00 ora RM).

"Sunt foarte emoţionată de aceste alegeri, de aceea am venit dis-de-dimineaţă, fără să iau micul dejun. Votez pentru a-mi spune cuvântul, dacă nu votezi, nu te poţi plânge", a explicat pentru EFE Sophy Baloyi, o locuitoare din districtul fostelor ghetouri negre din Soweto (Johannesburg), aflată la coadă cu alte douăzeci de persoane pentru a-şi exprima opţiunea, la prima oră, la Şcoala Primară Hitekani.

Tot acolo îşi va exercita dreptul de vot în câteva ore şi preşedintele Ramaphosa, originar din Soweto.

Aproape 27 de milioane de sud-africani sunt chemaţi la urne, un record pentru naţiunea cea mai industrializată de pe continentul african.

Partidul care guvernează ţara de la instaurarea democraţiei (1994), Congresul Naţional African (CNA), fosta mişcare de eliberare a lui Nelson Mandela, în prezent condusă de Rampahosa, este cotat ca fiind marele favorit al scrutinului.

"Sunt nerăbdătoare să-mi votez partidul. CNA va câştiga, Voi vota CNA, mereu am făcut-o. Au făcut multe pentru mine", a declarat la aceeaşi secţie o altă votantă, Violet Netshiwane.

"Cred că Ramphosa face tot ce-i stă în putinţă pentru a rezolva lucrurile, inclusiv tot ce s-a întâmplat în ce priveşte corupţia. Este pregătit", a adăugat aceasta.

Toate sondajele sugerează că CNA va obţine o nouă majoritate parlamentară, fapt ce-i va permite lui Ramaphosa menţinerea la putere, în ciuda scandalurilor de corupţie care au afectat partidul în ultimii ani şi a rezultatelor economice slabe ale ţării.

Deşi există un număr record de 48 de partide înscrise în cursă (cu 19 mai multe faţă de alegerile din 2014), principalii competitori ai CNA sunt Alianţa Democratică (AD, centru) a lui Mmusi Maimane şi Luptătorii pentru Libertate Economică (EFF, extrema stângă) a lui Julius Malema.

Cetăţenii vor alege miercuri reprezentanţii lor în Adunarea Naţională. Aceasta, la rândul său, va trebui să aleagă, cu majoritate, preşedintele ţării, cu un mandat de cinci ani.

De asemenea, vor fi alese parlamentele provinciale.

Secţiile de votare se vor închide la ora locală 21:00 (19:00 ora RM) iar primele rezultate oficiale sunt aşteptate să apară în zorii zilei de joi, scrie agerpres.ro


Pub