Image-Description
Franţa, reclamată la CEDO pentru că refuză primirea unor copii ai islamiştilor de origine franceză
Externe 8 mai 2019, 11:10 | 2015

Bunicii a doi copii de origine franceză care se află în Siria împreună cu mama lor, arestată pentru că s-ar fi alăturat grupării teroriste Stat Islamic (ISIS), au reclamat autorităţile de la Paris la CEDO pentru că au refuzat să îi primească în ţară, potrivit France 24.

Cei doi copii, un băiat de patru ani şi o fată de trei ani se află în detenţie, împreună cu mama lor, împotriva căreia un judecător din Franţa a emis un mandat de arestare. În ultimele trei luni cei trei s-au aflat în tabăra Al-Hol din nord-estul Siriei, unde au ajuns din Baghouz, ultima redută a ISIS în Siria.

Tabăra găzduieşte peste 70.000 de persoane, fiind supraaglomerată, iar îmbolnăvirile sunt frecvente, potrivit ONG-urilor care trag un semnal de alarmă cu privire la această situaţie şi care avertizează că un dezastru umanitar este pe cale să se producă în acea tabără.

Prin cererea adresată CEDO, bunicii copiilor susţin că Franţa permite ca minorii să fie expuşi unor tratamente inumane şi degradante în interiorul unei tabere afectate de boli şi malnutriţie şi consideră că autorităţile franceze nu respectă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care menţionează că „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”. Avocaţii mai fac apel şi la o regulă europeană care prevede că „nimeni nu poate fi lipsit de dreptul de a intra pe teritoriul statului al cărui cetăţean este”.

Guvernul francez a decis să analizeze fiecare caz în parte în legătură cu primirea în ţară a copiilor teroriştilor. Din luna martie şi până în prezent, doar cinci copii orfani şi o fată de trei ani a cărei mamă a fost condamnată la închisoare pe viaţă în Irak au fost repatriaţi. Pe 23 aprilie, Consiliul de Stat a respins mai multe solicitări privind obligarea Guvernului să-i primească pe aceşti copii, scrie mediafax.ro.

Într-un interviu acordat France 24, unul dintre avocaţii familiei, Marie Dosé, a declarat că „atunci când facem un copil să plătească pentru alegerile părinţilor săi, suntem mai mult decât nedrepţi”.

Opinia ta contează. Comentează!