Vor abrogarea "Vânzării cetăţeniei"
Politic 8 mai 2019, 21:42 | 2241

Legea acordării cetăţeniei contra investiţii face parte dintr-o strategie a puterii de la Chişinău, care vrea să transforme Republica Moldova într-o zonă offshore cu populaţie mică şi fluxuri financiare mari. Această lege, cunoscută ca şi "Golden Visa", pune în pericol regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Declaraţiile au fost făcute astăzi, în cadrul unor consultări publice inițiate de Blocul ACUM Platforma DA şi PAS cu societatea civilă, privind abrogarea sistemului de vânzare a cetăţeniilor.

Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţa, spune că legea cetăţeniei prin invistiţii are o legătură directă cu legea amnistiei capitlalurilor şi că una fără alta nu putea fi pusă în aplicare.

Şi expertul comunităţii WatchDog.md, Valeriu Paşa, este de acord cu abrogarea legii privind cetăţenia prin investiţie, dar i-a întrebat pe reprezentanţii blocului ACUM DA şi PAS cum au de gând să realizeze acest demers la modul practic.

După consultările publice pe marginea proiectului de abrogare a legii acordării cetățeniei contra investiție, copreşedintele Blocului ACUM, Maia Sandu, a declarat că aşteaptă sprijinul şi altor deputaţi pentru votarea proiectului. Asta chiar dacă socialiştii au refuzat anterior să vină la discuţiile grupului de lucru, inițiat de blocul ACUM.

Amintim că legea cetățeniei prin investiție a intrat în vigoare la 5 noiembrie 2018, după ce a fost promovată şi adoptată de coaliția majoritară controlată de PD. Conform legii, autoritățile acordă cetățenia Republicii Moldova unui străin, care varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat investiții în domeniile de dezvoltare strategică. Valoarea minimă a contribuției constituie echivalentul a 100.000 de euro. Solicitată pentru o reacţie, purtătoarea de cuvânt a Partidului Socialiştilor, Irina Asthaova, a declarat că formaţiunea va emite o poziţie oficială mai târziu, iar consultantul principal din cadrul Serviciului de presă al Președinției, Carmena Lupei, nu ne-a răspuns la telefon.

Opinia ta contează. Comentează!