15:55:58 24.04.2024
Stiri

Un spital din Chișinău, dotat cu echipament de ULTIMĂ generație: Radiografiile, mai rapide și precise

Social 08.05.2019 10:01 Vizualizări4048 Autor: Ziarul National
Un spital din Chișinău, dotat cu echipament de ULTIMĂ generație: Radiografiile, mai rapide și precise PNUD Moldova


Deși la intrarea în curtea Spitalului Clinic Militar Central din Chișinpu este un post de control, accesul este liber și neîngrădit tuturor celor care vor să beneficieze de asistență medicală.

Spitalul deservește în mod prioritar militarii, angajații civili și pensionarii Ministerului Apărării, membrii lor de familie, precum și toți cetățenii Republicii Moldova care au nevoie de tratament. În 2018, instituția a fost dotată cu aparate de investigație noi, procurate din banii publici, prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Grație sprijinului PNUD, a fost achiziționat echipament de ultimă generație în valoare de aproximativ 7,17 milioane de lei din sursele oferite de Ministerul Apărării.

Și cum veștile bune circulă repede, pacienții vin cu și mai multă încredere pentru a face o radiografie a cutiei toracice sau se internează pentru a le fi efectuată o intervenție chirurgicală.

„Echipamentul cu care era dotat spitalul înainte era destul de vechi, din perioada sovietică, ceea ce nu ne permitea să efectuăm volumul de investigații necesar”, afirmă colonelul Vladimir Trofimov, medic-șef la Spitalul Clinic Militar Central.

„Faptul că au fost procurate echipamente moderne, care asigură o asistență medicală calificată, cu metode de diagnostic și tratament de înaltă performanță, va duce cu siguranță la creșterea numărului de solicitări la serviciile Spitalului Militar”, adaugă Vladimir Trofimov.

Radiografiile de rutină, mai rapide și precise

La încorporarea în serviciul militar, precum și la eliberarea din serviciu, ostașii și militarii angajați prin contract fac în mod obligatoriu o radiografie a cutiei toracice. Cu aparatul radiologic digital, livrat spitalului în noiembrie 2018, timpul de aflare în sala de examinare, dar și gradul de iradiere a scăzut.

Victoria Șova, șefa cabinetului imagistică a Spitalului Clinic Militar Central, își amintește că acum un an și jumătate utiliza un aparat vechi. Ulterior, acesta a fost înlocuit cu un aparat semidigital: „Aparatul vechi avea trei tipuri de casete și dura să scoatem caseta, să o punem în imprimantă, să prelucrăm imaginea. Acum totul se face chiar de cinci ori mai repede”, menționează imagista.

Acum, cu același aparat pot fi efectuate patru tipuri de investigații, de la radiografia „simplă” la radioscopie, tomosinteza care implică imagini 3D sau chiar tomografia computerizată utilizând metoda SLOT, care combină porțiuni pentru a arăta o imagine amplă, cum ar fi cea a coloanei vertebrale. „Înainte, când era nevoie de imaginea completă a coloanei, pacientul trebuia să fie iradiat de trei-patru ori, pe segmente: cervical, toracal, lombar și, din nou, pentru imaginea completă. Or, acum examinarea are loc instant, cu o singură doză de iradiere”.

Șefa cabinetului imagistică afirmă că astfel de investigații se utilizează în special pentru a diagnostica scolioza și pentru stabili gradul acesteia, pentru a aprecia aptitudinea pentru serviciul militar.

„Cu noul echipament este mai ușor de lucrat, mai ușor de operat. Dacă nu-ți place ceva în timpul investigației, intri automat în meniu, nu deranjezi pacientul, ca să intri peste el și să schimbi setările. Adică nu este nevoie ca pacientul să stea dezbrăcat până se developează pelicula, cum era înainte, ca să vedem dacă a reușit sau nu examinarea”, specifică Victoria Șova.

Mesele de operații, mai prietenoase medicilor și pacienților

Secția chirurgie a Spitalului Clinic Militar Central, în care se fac cinci-șase intervenții pe zi, a fost dotată cu o masă multifuncțională de operații, care permite poziționarea pacientului în funcție de fiecare caz.

„Masa multifuncțională chirurgicală este performantă, de ultimă generație. Am fost recent la un stagiu în Germania și am fost plăcut surprins să văd în sălile de operație același tip de mese”, povestește Alexandru Dima, șeful Secției.

Chirurgul este de părere că masa nouă pe care Spitalul Militar a primit-o în august 2018 are mai multe avantaje, atât pentru medic, cât și pentru pacient: „Este o masă care permite chirurgului poziționarea pacientului în timpul intervenției chirurgicale într-o poziție ergonomică anume pentru medic, să poată lucra într-o formă mult mai simplă, să depună puțin efort. Chirurgul nu se simte atât de obosit după intervenție”.

Masa de operații este una multifuncțională, fiind utilizată atât de chirurgi, cât și de traumatologi, explică Alexandru Dima: „Masa nouă permite efectuarea unui spectru mult mai larg de intervenții chirurgicale , inclusiv endoprotezări totale de șold”.

La Spitalul Clinic Militar Central, șase din zece intervenții efectuate sunt cu un grad înalt de complexitate. Totodată, fiecare a doua operație este una minim invazivă.

Sterilizare automatizată, de la A la Z

Secția Chirurgie s-a mai ales, începând cu luna noiembrie 2018, cu un autoclav pentru sterilizarea instrumentelor medicale.

„Aparatul este computerizat și are în jur de 26 de programe diferite, concepute pentru fiecare tip de material de lucru, precum plastic fin, ceramică fină și altele. Autoclavul are capacitatea de a gestiona tot procesul de la A la Z, automatizat, fără implicarea omului”, notează chirurgul Alexandru Dima.

Ciclul minim de sterilizare durează o oră și jumătate, iar cel maxim nu depășește trei ore și jumătate. Anterior, spitalul utiliza aparate semiautomate, care necesitau supravegherea permanentă a procesului.

„Noul autoclav dă siguranța unei sterilizări calitative, fiind mult mai energo-eficient”, susține șeful Secției chirurgie a Spitalului Clinic Militar Central.

„După șase anestezii, la sfârșitul zilei nu mai aveai cu ce respira”

Dat fiind faptul că intervențiile chirurgicale vin în tandem cu o doză de anestetic, spitalul a fost dotat în octombrie 2018 cu un aparat modern pentru efectuarea anesteziei. Vechiul echipament avea un consum foarte mare de preparate anestetice, fiindcă o parte din acestea se pierdeau pe parcursul operației.

„Un flacon de anestetic ajunge acum pentru două săptămâni și jumătate de lucru. Înainte el se consuma într-o săptămână. Prin urmare, acum este de două ori mai rentabil și nu poluăm sala de operații. Anterior, după șase anestezii, la sfârșitul zilei nu mai aveai cu ce respira. Acum protejăm și colegii și aerul înconjurător și folosim mai adecvat anesteticul”, afirmă Ina Moldovan, șefa Secției anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Militar Central.

În prezent, pacienții apelează cu mai multă încredere la serviciile medicale, fiind informați despre cât de performant e aparatul pentru anestezie: „Când ajung în sala de operații, pacienții sunt informați pe scurt cu ce lucrăm, cât de repede adorm, cât de repede se trezesc. Astfel, ei se simt mai în siguranță”, spune Ina Moldovan.

Aparatul monitorizează funcțiile vitale ale organismului, precum pulsul, tensiunea, saturația cu oxigen, conținutul de CO2 în aerul inspirat/expirat. El oferă și date despre concentrația anesteticului în sânge la expirație și inspirație din volumele cu care respiră pacientul.

„Este un aparat de anestezie foarte sigur. Orice abatere de la normă se afișează pe ecran sub formă vizuală și auditivă. Este foarte ușor să operezi cu el”, subliniază Ina Moldovan, șefa Secției anestezie și terapie intensivă.

Aparatul de anestezie poate fi folosit pentru pacienții de toate vârstele: de la nou-născuți până la persoane în etate.

Spitalul Clinic Militar Central are 20 de secții și cabinete. Instituția a fost creată în anul 1992, pe baza fostului spital militar din garnizoana Chișinău, care activa în perioada sovietică.

PNUD a mai procurat echipament medical și pentru Serviciul medical al Ministerului Afacerilor Interne.

Text de Laura Bohanțova, PNUD Moldova


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md