23:23:48 19.04.2024
Stiri

Ziua Europei sau a „Victoriei”: Cum vor marca partidele din R. Moldova ziua de 9 mai

Politică 08.05.2019 12:40 Vizualizări1764 Autor: Ziarul National
Ziua Europei sau a „Victoriei”: Cum vor marca partidele din R. Moldova ziua de 9 mai Mediacritica


În timp ce Occidentul sărbătorește pe 9 mai Ziua Europei, în Est au loc acțiuni dedicate sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, cu accent pe victoria sovieticilor.

R. Moldova este împărțită între aceste două sărbători, marcate oficial în aceeași zi, și, în timp ce unele partide din R. Moldova vor sărbători joi, pe 9 mai, Ziua Europei, altele - Ziua Victoriei sau chiar ambele sărbători în cadrul unor evenimente comune.

Astfel, Partidul prorus al Socialiștilor anunță pentru mâine, de la ora 9:30, un marș care va porni de la Arcul de Triumf până la Complexul Memorial Eternitate, dedicat celei de-a 75-a aniversări „de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”. Seara, începând cu ora 19:00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău va avea loc „un grandios concert festiv”, cu cântece sovietice.

În timp ce socialiștii, dirijați de șeful statului Igor Dodon, vor admira inclusiv vedete rusești de 9 mai, Blocul Politic „ACUM” anunță o manifestație prilejuită Zilei Europei, care va avea loc începând cu ora 10:00 în fața Parlamentului. După întrunire, va fi organizat un marş prin centrul capitalei cu distribuirea materialelor informative despre UE, dar și depuneri de flori la Cimitirul Ostașilor Români și Memorialul Eternitate.

Partidul Democrat, însă, va marca ambele sărbători - sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei - într-un singur eveniment organizat la 9 mai în scuarul Catedralei din centrul capitalei.

Totodată, Partidul ȘOR anunță pentru mâine un „marș al victoriei”, care va porni de la intersecția străzilor Ismail și Kogălniceanu spre Complexul Memorial Eternitate, dar și un concert în cadrul căruia va evolua și un ansamblu din Rusia.

Ca și în alți ani, Ziua Europei va fi celebrată oficial la Chișinău într-o altă zi decât 9 mai. Delegația UE la Chișinău a anunțat că Ziua Europei va fi marcată pe 11 și 12 mai, în centrul Chișinăului, unde va fi amenajat tradiționalul Orășel European 2019.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md