03:37:52 20.04.2024
Stiri

PREMIERĂ // Candidații la funcția de BAȘCAN al Găgăuziei, obligați să susțină un EXAMEN de cunoaștere a limbii găgăuze. Cine a obținut CERTIFICATUL

Politică 08.05.2019 15:00 Vizualizări1571 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ // Candidații la funcția de BAȘCAN al Găgăuziei, obligați să susțină un EXAMEN de cunoaștere a limbii găgăuze. Cine a obținut CERTIFICATUL moldpres.md


La Comrat şi-a început activitatea Comisia lingvistică care va aprecia cunoaşterea limbii găgăuze, o condiţie obligatorie pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de guvernator al UTA Gagauz-Yeri. Un astfel de examen se desfăşoară pentru prima dată, modificarea fiind inclusă în Regulamentul electoral al autonomiei în anul 2015.

Testarea este organizată de o comisie lingvistică specială, din care fac parte doctori în filologie şi profesori de limbă găgăuză. Examenul are loc în sediul Comisiei electorale a UTA Gagauz-Yeri, într-o încăpere în care sunt instalate camere video, iar presa poate urmări cum derulează examinarea pe ecranele instalate într-o altă sală.

Actualul başcan al autonomiei, Irina Vlah, care intenţionează să participe şi la scrutinul din acest an pentru un nou mandat, a fost prima care a susţinut ieri examenul de limbă găgăuză. Vlah a povestit în limba găgăuză despre Bugeac şi UTA Gagauz-Yeri şi a citit din lucrarea „Düün” de Nicolai Baboglu, notează gagauzinfo.md, transmite Moldpres. În baza răspunsurilor, comisia a decis că Irina Vlah „stăpâneşte liber limba găgăuză” şi i-a eliberat un certificat.

Potrivit preşedintelui comisiei lingvistice, Grigori Radov, asemenea testare se desfăşoară pentru prima dată, însă pe viitor membrii comisiei intenţionează să complice testele şi să includă în bilete şi o întrebare referitor la istoria autonomiei găgăuze.

Alegerile başcanului se vor desfășura pe 30 iunie. Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a UTA Gagauz-Yeri. Başcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md