/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Cetățenia pe bani, criticată. ACUM a invitat experți care desfășoară analize echilibrate să discute despre anularea legii cetățeniei prin investiție

08 mai 2019, ora 20:08

Refuzați de socialiști, deputații din blocul ACUM au apelat la societatea civilă. Mai exact, au chemat la Parlament mai mulți experți pentru a discuta despre anularea legii cetățeniei prin investiție, promovata de Ministerul Economiei. Toți au fost de acord că legea implică mai multe riscuri. În lipsa unei dezbateri, dar și a unui Parlament funcțional, cei din ACUM au vrut că, în felul acesta, să informeze oamenii despre inițiativa pe care vor să o voteze în Parlament.

Noi putem doar să presupunem că această lege a fost adoptată ca parte a strategiei regimului oligarhic de a transforma Republica Moldova într-un paradis fiscal, o zonă off-shore între Rusia și Orient”, Maia Sandu, lidera fracțiunii PAS, Blocul ACUM.

Și experții convocați sunt de aceeași părere. Principalul risc, în opinia lor, este că programul ar putea fi folosit pentru legalizarea banilor murdari. Asta, pentru că identitatea beneficiarilor și sursa banilor investiți pentru cumpărarea cetățeniei moldovenești sunt ascunse.

Prin anumiți cetățeni interpuși sau fictivi, de prin zona Donbasului sau din alte părți, în așa mod, banii din miliard să fie întorși prin privatizarea anumitor imobile din Republica Moldova”, Ion Tăbîrță, expert IDIS Viitorul.

Iar dacă autoritățile ar urmări cu adevărat atragerea investitorilor, le-ar oferi, în schimb, viza de reședință, și nu cetățenia, mai spun experții.

Ce înseamnă cetățenie prin investiție, în cazul maltez, dar și cipriot. Este, de fapt, cumpărarea de pașaport care ulterior este folosit pentru anumite facilități, inclusiv liberă circulație în zona euro”, Veaceslav Negruța.

Cei prezenți au fost de părere că legea cetățeniei prin investiție trebuie anulată, însă nu este clar cum mai exact. Și asta pentru că  Parlamentul nu este funcțional de 48 de zile.

Partidul Socialiștilor, cel mai mare, cu 440 de mii de alegători, stă în tufe și nu-l putem găsi. Căutați-l, vă rog, ca să obțineți răspuns la întrebare”, Oazu Nantoi, deputat facțiunea PAS, Blocul ACUM.

Deși nu este prima dată când această lege este criticată de societatea civilă, Maia Sandu a declarat că blocul a inițiat consultarea publică mai mult pentru informarea cetățenilor. Iar astfel, să pună presiune pe deputați să voteze pentru anulare legii. Blocul ACUM vrea să organizeze consultări publice similare și în cazul celorlalte proiecte din pachetul de legi antioligarhice. Democrații, cei care au promovat legea cetățeniei prin investiție, au argumentat că, în acest mod, vor fi colectați mai mulți bani pentru dezvoltarea unor domenii vitale. Iar programe similiare propun și alte țări. Până acum, Ministerul Economiei a anunțat că o singură persoană a devenit cetățean prin investiție, fără a oferi detalii despre identitatea acesteia.

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram