/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Exponatele Muzeului Militar din Chișinău valorează peste un milion de euro. Au fost adunate de veterani, de la foști soldați

missing
08 mai 2019, ora 20:47

Puțini știu despre Muzeul Militar din sectorul Râșcani al Capitalei, iar și mai puțini cunosc că acesta găzduiește o colecție ce valorează peste un milion de euro. Baionete, grenade, uniforme ostășești… Toate exponatele au fost adunate de veteranii moldoveni de la foști soldați. O donație a fost făcută și de mitropolitul Vladimir, marinar pe vremuri.

Muzeul Militar a fost fondat acum cinci ani și spune istoria forțelor armate din întreaga lume. Astfel, aici sunt ascunse exponate din SUA, Israel, Rusia, România și alte țări. De colecție are grijă domnul Andrei, fost marinar-artilerist, care a slujit pe o navă secretă din Vladivostok. Cele mai dragi îi sunt uniformele ostășești.

ANDREI MEREUȚA, VETERAN:Asta-i forma din Monaco, mi-a adus-o un prieten. Respectiv el are un prieten care trăiește în Monaco și și-a amintit că am așa muzeu. Comparând cu asta, e făcută calitativ, se vede că stofa-i bună. Avem un veteran din Afganistan, care a adus o formă de „medjahed”. Iată uitați-vă! Mi-a cadonat-o un colonel american, e forma de gală”.

Bărbatul povestește că, cel mai des, muzeul este vizitat de elevi, dar și de carabinieri, care vin să admire echipamentele de război din străinătate.

ANDREI MEREUȚA, VETERAN: „Asta a fost și în Afganistan. Iată aici felul doi, felul întâi și compotul. Iată așa o strânge și o pune la curea. Astea au fost toate găsite în pământ, în diferite regiuni unde au fost lupte. Asta vedeți cum e, cred că a fost rănit”.

Vedetele muzeului sunt dispozitivele secrete, utilizate în trecut de către ofițerii KGB-ului rusesc.

ANDREI MEREUȚA, VETERAN: „Aparat de radio interesant, îi spune Sinichika. Când era interzis pe timpul sovieticilor de a asculta Europa Liberă sau alte radiouri, el prindea dar restul erau blocate”.

Unul dintre donatorii muzeului este și Alexandru Țurcan. Veteranul a luptat în Afganistan, iar mai târziu, și în conflictul din stânga Nistrului.

ALEXANDRU ȚURCAN, VETERAN: „Fiecare soldat avea această lopată de genist și ea juca un rol important. Și săpam cu ea, am fost nevoiți să o purtăm”. 

O donație a fost făcută de Mitropolitul Vladimir, și el fost marinar.

ANDREI MEREUȚA, VETERAN: „El ne-a cadonat prima carte a lui și iată aici a doua, cu inscripție pentru muzeu. Iată aici era marinar. Nicolae Cantarean”.

Veteranul estimează colecția la peste un milion de euro, unele baionete costând și câte 700 de euro. În total muzeul găzduiește peste 3500 de exponate.

Reporteră: Diana Popa

Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram