image
Sursa foto: pdm.md

Deputat ACUM: Chișinău și Istanbul - „două inimi gemene”; Plahotniuc l-a întrecut până și pe Erdogan la „bespredel”

Chișinău și Istanbul - „două inimi gemene”. Astfel a comentat deputatul ACUM Sergiu Litvinenco decizia de repetare a alegerilor locale din Istanbul, câștigate de candidatul opoziției. Litvinenco a vorbit despre asemănările și deosebirile dintre anularea rezultatelor alegerilor locale din Chișinău și Istanbul, menționând că „Plahotniuc l-a întrecut până și pe Erdogan”.

Dictatorii care conduc aceste două state - Plahotniuc și Erdogan - au anulat alegerile pentru funcția de primar. Un atac frontal asupra democrației indiferent de motivația măsurii.

Asemănări: în ambele cazuri, dictatorii care conduc aceste 2 state - Plahotniuc și Erdogan - au anulat alegerile pentru funcția de primar. Un atac frontal asupra democrației indiferent de motivația măsurii.

Deosebiri:

1) Diferența de voturi raportată la numărul de alegători. Diferența între câștigătorul scrutinului din Istanbul și cel care a pierdut (reprezentantul partidului lui Erdogan AKP) este de circa 13 mii de voturi; într-un oraș de 10 milioane de votanți. Diferența între câștigătorul scrutinului din Chișinău și cel ce a pierdut este la fel de circa 13 mii de voturi; într-un oraș de 600 mii de votanți. Simțiți diferența?

2) Spre deosebire de Chișinău, anularea alegerilor în Istanbul va fi urmată de noi alegeri. Ideea lui Erdogan e probabil următoarea: fac alegeri până câștigă cine trebuie. Dar totuși e mai bine decât pur si simplu să le anulezi și să nu le mai faci deloc…”, a comentat Sergiu Litvinenco.

În concluzie, deputatul spune: „Plahotniuc l-a întrecut până și pe Erdogan la gradul de „bespredel” antidemocratic la care a recurs! Anterior Plahotniuc îl surclasase și pe Putin care, după ce a pierdut alegerile în Ekaterinburg, l-a lăsat pe primarul ales să-și ducă mandatul până la final, iar, după asta, a decis ca funcția de primar în general să nu mai fie una electivă… Da, mai este și a treia deosebire între cazul Chișinău și Istanbul. Chișinău e capitală, Istanbul e capitală doar în mintea lui Dodon.

Noutăţile partenerilor

comentarii: