Situație alarmantă privind economia RM? Expert: „Veniturile la buget s-au plafonat[...]ele deja nu mai cresc și n-au de unde să crească”

Deși ministrul Finanțelor Ion Chicu „se laudă” cu cifre, care ar arăta o creșetere a veniturilor la bugetul de stat, expertul în domeniul financiar-bancar și investițional, Vadim Brînzan, a ținut să demonstreze contrariul și să redea o situație alarmantă și îngrijorătoare privind economa Republicii Moldova, la etapa actuală.

Foto: UNIMEDIA

„Dacă ne uităm atent la datele publicate de Ministerul Finanțelor, la capitolul venituri, practic, sumele care au fost colectate din impozitele pe venit, din tarife, accize s-au plafonat, ele deja nu mai cresc și n-au de unde să crească, pentru că s-a scurs practic tot ce se putea de scurs din mediul de afaceri, din business, situația demografică se înrăutățește, oamenii pleacă peste hotare, deci consumul pe cap de locuitor ar trebui să scadă și scade...”, a declarat expertul pentru Radio Europa Liberă.

Mai mult decât atât, Vadim Brînzan este de părere că situația la Vamă și la Fisc s-a îmbunătățit în 2017 față de 2016, în 2018 față de 2017, dar s-a plafonat.

„Și prima dată avem deficit bugetar în luna decembrie și iată acum în februarie și în martie, în ianuarie am fost cap la cap. Au apărut primele semnale că deja nu mai putem să folosim resursele interne, deci veniturile pe care le putem genera de pe interior pentru a efectua plățile la buget. Dacă o să vă uitați la sistemul creat, o bună parte, dacă nu majoritatea oamenilor lucrează, direct sau indirect, la stat, la Guvern. Salariile le-au majorat, pensiile le-au majorat... Dar de unde bani? Impozite etc. s-au cam plafonat”, a menționat Brînzan.

Referindu-se la programele „Prima casă”, „Drumuri bune”, 600 de lei la Crăciun, 600 de lei la Paște, măriri de pensii, măriri de salarii, expertul a menționat că peste jumătate de an aceste resurse se vor epuiza

„Noi trebuie să vedem de unde vine finanțarea. Să mai așteptăm încă vreo jumătate de an, să vedem cum au să descurce ei cu finanțele publice, de unde au să ia să crediteze, să plătească salariile, pensiile pe care le au de plătit atâta timp cât veniturile la buget s-au plafonat și nu prea au de unde să mai scoată bani și oamenii pleacă din țară. Da, acei care au plecat mai trimit bani acasă cu gândul că poate cândva se vor mai întoarce. Nu se mai întorc, dacă nu se schimbă lucrurile spre bine aici, spre bine fiind: „Dați-ne nouă certitudine că n-o să rămânem fără afaceri, dați-ne voie să ne dezvoltăm, nu ne înăbușiți cu impozite” etc., că antreprenorii reprezintă un grup mic al societății, 10%.

Ce facem? Din ce cauză oamenii pleacă? Poate trebuie să le dăm o șansă celor care vin și oameni noi, care vin cu idei noi?” Căci mai rău decât acum, am vrut să spun că n-o să fie, dar de fiecare dată când vin acasă îi tot mai rău și mai rău. Cam am ajuns la limită.”, a conchis Vadim Brînzan.

Vedeți mai jos câteva date cu care se laudă ministrul Finanțelor:

Ion Chicu / Sursa:fb
Ion Chicu / Sursa:fb
Ion Chicu / Sursa:fb

Mai multe detalii despre situația economică a Republicii Moldova, la etapa actuală găsiți AICI - interviul cu Vadim Brînzan .


Pub