(update) O firmă din Lituania va primi 180 de milioane pentru alimentația elevilor din Străşeni. Ce spune Guvernul

(update 9 mai 2019) Guvernul a venit cu o reacție în urma materialului publicat de Mold Street și preluat de UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

„1. Concursul de selectare a companiei a fost organizat de @Consiliul Raional Strășeni cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind achizițiile publice, care nu limitează numărul de participanți, anunțul fiind public.

2. Discuțiile privind pilotarea acestui model de alimentație au avut loc pe platforma unui grup de lucru format de mai multe instituții. Ulterior, în mod transparent, responsabilitățile lor în acest proces au fost stabilite prin HG 1260 din 19.12.2018, care este publică: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=378547

3. Cele 180 milioane de lei (cu TVA) (prevăzute, apropo, pentru 5 ani) reprezintă exact bugetul alocat anterior pentru alimentația copiilor în raionul Strășeni. Nici mai mult, nici mai puțin.

4. Compania câștigătoare și-a asumat anumite angajamente, inclusiv în ceea ce privește calitatea produselor și serviciilor prestate, angajamente care urmează să fie monitorizate de către Consiliul Raional Strășeni (autoritatea contractantă).

Prim-ministrul a mers acum 2 săptămâni la Strășeni tocmai ca să vadă cum stau lucrurile. Bucătarii, educatorii și învățătorii au spus că în urma acestui proiect pilot, calitatea produselor furnizate a crescut. În cazul în care vor fi depistate nereguli, acestea urmează să fie semnalate imediat pentru identificarea soluțiilor”, se arată în reacția emisă de Guvern.

(7 mai 2019) O companie din Lituania a câştigat din prima cel mai mare contract din acest an pentru prestarea de servicii de alimentație în 66 de instituții de educație timpurie, primară, gimnazială și liceală din raionul Strășeni. UAB Pontem, deși are o reputaţie îndoielnică, va primi 180 de milioane de lei din bugetul Republicii Moldova pentru acest scop, scrie mold-street.com.

Proiectul, în valoare totală de circa 180 de milioane lei, este unul pilot şi prevede externalizarea serviciilor de alimentație a copiilor și adolescenţilor în instituţiile de educaţie din raionul Strășeni. La doar câteva săptămâni de la lansarea lui, premierul Pavel Filip s-a și grăbit să aducă laude drept un proiect ce va fi implementat cu succes, precizând că acesta va fi extins ulterior la nivelul întregii țări.

„Există mereu o rezistență când vii cu ceva nou. Dar noi vom depăși aceste lucruri prin calitate. […] Sunt sigur că proiectul va fi unul de succes și va fi extins la nivelul întregii țări”, a menționat premierul în timpul unei vizite la o grădiniță și Liceul Mihai Eminescu din Strășeni, pentru a verifica cum este implementat proiectul.

De la Străşeni în toată ţara

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în prezent, în raionul Străşeni zilnic se alimentează circa 6.800 de copii care frecventează grădiniţa și elevi din clasele primare și gimnaziale. Nu este clar dacă hrana este subvenționată total sau parţial - și pentru care cicluri școlare, însă sursa citată precizează că de la 1 septembrie, la dorință, vor fi hrăniţi contra plată și elevii din clasele V-XII, precum și cadrele didactice.

În afară de servicii de alimentație publică, agentul economic va investi în modernizarea infrastructurii și a echipamentelor în cantinele unde operează și va introduce sistemul electronic de achitare pentru hrană. UAB Pontem va dezvolta un site web, unde părinţii vor putea urmări meniul zilnic al copiilor.

Licitaţia cu un singur participant. Cine este câștigătorul

Compania lituaniană UAB Pontem a fost singurul participant la licitaţia organizată de guvernul moldovean. Ea nu este un novice în domeniu şi desfăşoară astfel de activităţi în Lituania, Letonia şi Ucraina, iar cifra de afaceri doar în Lituania trece de 20 milioane de euro pe an.

Firma este deţinută de societatea pe acţiuni Maistas-LT, care la rândul ei are ca acţionar principal compania Baltijos Paslaugų Grupė UAB (26,42%), deţinută 100% de omul de afaceri Irmantas Norkus, care este şi unul dintre managerii UAB Pontem.

În 2016, UAB Pontem a intrat pe piaţa Ucrainei și a reuşit să facă o concurenţă dură companiilor locale, succesul pe această piață fiind posibil inclusiv susţinerii deschise din partea preşedintelui Petro Poroşenko.

Aproximativ acelaşi scenariu se aplică şi în Republica Moldova. În octombrie 2018 premierul Pavel Filip l-a primit pe Irmantas Norkus, care se ocupă de proiectele de investiţii ale UAB Pontem, pentru a discuta despre modelul de organizare a alimentaţiei în instituţiile de educaţie, implementat de compania respectivă în Lituania.

În comunicatul despre întrevederea şefului Guvernului cu businessmanul lituanian se menţiona că „actualul sistem de alimentație în școli și grădinițe din țara noastră este depășit” și copleșit de probleme: lipsa personalului calificat, salarii mici, procesul anevoios și ineficient de achiziții, utilajul învechit, cheltuieli nejustificate și risipa banilor publici, printre altele.

„Aceste probleme pot fi depășite prin implementarea unui concept modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale, iar modelul lituanian ar putea fi un exemplu în acest sens”, se afirma în comunicat.

În urma discuţiilor, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanţilor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai companiei lituaniene, pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul din raioanele ţării.

Rezultatele analizei nu au fost făcute publice, iar circumstanţele intrării pe piaţa moldovenească a companiei UAB Pontem – dar și lipsa discuţiilor la acest subiect cu alţi agenţi economici sugerează faptul că aceasta a fost sprijinită direct sau indirect chiar de premierul Pavel Filip.

Descalificată şi refuzată la Chişinău

Valoarea contractului este de 150 milioane lei, fără TVA, pentru 5 ani, iar el va fi implementat de o companie afiliată grupului lituanian Pontem - Pontem.X SRL din Chișinău.

În raionul Străşeni sunt 66 de unităţi (41 de grădiniţe şi 25 de licee şi gimnazii) cu peste 13.700 de copii şi elevi. În prezent compania asigură cu hrană în medie 6.800 de copii. Cât despre volumul de investiţii Sergiu Brânzilă, directorul Pontem.X SRL, nu a putut oferi o cifră concretă, scuzându-se că încă se fac calculele necesare, dar şi pentru că unele instituţii sunt practic asigurate cu de toate, iar în altele situaţia este gravă.

Curios este faptul că până a ajunge la Străşeni, UAB Pontem a reuşit la începutul acestui an să participe la două licitaţii (cu mai multe loturi) în valoare de circa 25 milioane lei, organizate de Direcţia Generală Educație Tineret și Sport din Chişinău, pentru asigurarea cu hrană a copiilor din câteva şcoli şi licee din municipiu - servicii de cantină şi catering.

Compania a fost însă descalificată, deşi oferta ei era mai atractivă la preţ decât au propus alți participanţi. Motivul invocat de autoritatea contractantă a fost lipsa parțială a documentaţiei în limba română şi ascunderea rapoartelor financiare care ar demonstra capacitatea de a executa astfel de contracte. Nici contestaţiile depuse la Agenţia Naţională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) nu au ajutat.

Victor Ciorba de la Asociaţia pentru o Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER) constata într-o analiză că participarea UAB Pontem la astfel de licitaţii a fost o surpriză şi a stricat „tradiţia”.

La achiziţiile publice respective participau firmele locale, care au împărţit piaţa între ele și obișnuiau să depună oferte fără a avea concurenţi, iar prețurile solicitate coincideau până la ultimul bănuț cu valorile estimative anunțate, și desigur obțineau contractele râvnite, a afirmat Victor Ciorba cu referire la un studiu realizat de AGER, care arăta că în serviciile de alimentare pentru instituțiile de educație din municipiul Chișinău lipsește concurența reala, iar 95% din piața acestor servicii este împărțită între 5 întreprinderi mari de alimentație publică.

„Autoritățile contractante acceptă situația, dorind ca formal instituțiile să fie asigurate cu servicii de alimentație, fără să întreprindă măsuri pentru a asigura o calitate mai înaltă a produselor ce ajung în farfuriile copiilor, prin asigurarea concurenței. Astfel, ca rezultat al monitorizării a 3 licitații publice de achiziționare a serviciilor alimentare cu suma totală de peste 70.000.000 lei, pentru toate cele 90 de loturi din caietele de sarcini, a fost propusă doar câte o singură ofertă”, se menționa într-un raport al AGER.

Planurile Pontem şi „beţele în roate”

Pentru implementarea proiectului său în Moldova, Irmantas Norkus a fondat la finele anului trecut firma Pontem.X SRL, prin intermediul companiei sale Baltijos Paslaugu Grupė. Aceasta are un capital social de 10.000 de lei, dintre care cota de 80% este deţinută de Baltijos Paslaugu Grupė, iar 20% de Dorin Ciurea, preşedintele Uniunii Producătorilor din Industria Avicolă a Republicii Moldova.

Dorin Ciurea a declarat pentru Mold-street.com că până a deveni asociat, a prestat servicii juridice companiei lituaniene, iar apoi i s-a propus să devină asociat. Referindu-se la planurile UAB Pontem în Moldova, Ciurea susţine că aceasta dorește să se extindă în toată ţara, nu înainte însă de evaluarea rezultatelor proiectului-pilot de la Străşeni. Un alt motiv este, potrivit lui Ciurea, faptul că ”se pun beţe în roate de către cei care nu vor să cedeze, pentru că domeniul aduce bani”.

El a mai spus că Moldova este departe de Lituania la capitolul alimentaţia copiilor, atât la raportul preţ-calitate, cât şi la igienă şi siguranţă alimentară.

Sergiu Brânzilă, administratorul Pontem.X SRL, care se va ocupa direct de implementarea proiectului de la Străşeni, a precizat că acesta a început din 1 aprilie şi că există încă o serie de probleme legate de furnizori şi angajaţi, nu însă şi la calitatea produselor. El a subliniat că asigurarea copiilor cu hrană sănătoasă este un obiectiv al companiei pe care o conduce.

„Am avut doar o săptămână de pregătire, de la semnarea contractului pentru demararea proiectului”, a explicat managerul originea problemelor. Cu puţine excepţii, practic întregul personal de bucătari de la instituţiile de educaţie a rămas să lucreze în condiţiile noi, a mai spus el fără a specifica aceste condiţii.

„În perioada vacanţei de vară vom face anumite optimizări. E vorba de comasarea bucătăriilor de la unele grădiniţe, sau de la licee şi gimnazii... Vom prepara mâncarea doar la o instituţie şi apoi prin intermediul cateringului vom expedia la instituţiile din apropiere. Din punct de vedere economic nu este ok ca mâncarea să fie preparată în instituţii cu puţini copii”, a precizat Sergiu Brânzilă.

Cât despre problemele şi acuzaţiile menţionate în presa din alte state, Brânzilă le explică prin opoziţia sistemului de alimentaţie publică şi nedorinţa admiterii schimbărilor în acest sector. În acest sens el a amintit de scandalurile din trecut în domeniul alimentaţiei publice din Moldova şi de revolta părinţilor referitor la calitatea hranei din instituţiile de educaţie.

Contracte şi scandaluri

Menţionăm că în Ucraina autorităţile au fost acuzate că favorizează compania lituaniană. Agenţiile statului, inclusiv autoritatea anti-monopol, a ignorat faptul că firmele din cadrul grupului Pontem nu corespund întotdeauna cerinţelor impuse: de la numărul de angajaţi, la deţinerea de depozite şi experienţă şi infrastructura necesară. Cu toate acestea, ea continua să câștige licitaţiile, iar companiile locale erau descalificate.

În Lituania, compania UAB Pontem a ajuns un veritabil imperiu în domeniu, controlând aproape 40% din piaţă, dar anul trecut a fost inclusă într-o lista neagră pentru că a furnizat lapte ce nu corespunde normelor de alimentaţie.

Chiar şi şefa Serviciului de Achiziţii Publice, Diana Vilite s-a arătat contrariată de faptul că UAB Pontem câştiga licitaţii de furnizare a unor produse alimentare, chiar dacă nu le producea. „Pontem nu are nici o legătură cu laptele şi vacile. În imperiul lor de afaceri sunt produse de panificaţie, dar ei câştigă tendere de livrare a laptelui. Apare întrebarea de ce cumpărătorul nu se adresează direct la cei care se ocupă de procesarea laptelui”, se întreba Vilite.

Publicaţia Delfi din Lituania aminteşte şi de faptul că denumirea actuală a firmei – Pontem (până în 2013 era Smulkus urmas) – a apărut după un scandal legat de evaziune fiscală.

Compania a urmat o procedură de „purificare” pentru a fi admisă în acest an la participarea la licitaţiile pentru achiziţia de servicii de alimentaţie a copiilor din Lituania.

Dacă purificarea din Lituania a fost eficientă și s-a extins și asupra operaţiunilor din alte ţări – inclusiv Republica Moldova – va arăta timpul. Cert este că piața de alimentare publică în sistemul de educaţie moldovenesc, care este evaluată la peste un miliard de lei anual, necesită nu doar atragerea unor jucători străini, ci şi o reformare profundă a domeniului de achiziţii publice.


Pub