Image-Description
Furie și revoltă în Turcia, după ce s-a decis repetarea alegerilor locale din Istanbul, câștigate de candidatul opoziției
Externe 7 mai 2019, 14:00 | 1021

Autoritatea electorală din Turcia este condamnată după ce a decis repetarea alegerilor locale din Istanbul, alegeri câștigate în martie de partidul CHP, aflat în Opoziție. Partidul AK, al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a dat vina pe „nereguli și corupție” pentru pierderea primăriei orașului Istanbul.

Decizia de a repeta alegerile locale a stârnit un val de proteste în Istanbul. Sute de persoane s-au adunat în mai multe districte ale orașului, zdrăngănind oale și strigând lozinci împotriva guvernului.

De asemenea, Parlamentul European a declarat că repetarea alegerilor din Istanbul ar pune capăt oricărei credibilități a alegerilor democrate din Turcia.

Un reprezentant al partidului AK a declarat că motivul pentru care alegerile vor fi repetate este legat de faptul că unii oficiali electorali nu erau funcționari publici, iar unele documente care atestă rezultatul alegerilor nu au fost semnate.

„Garantarea unui proces electoral liber, corect şi transparent este esenţială pentru orice democraţie şi se află în centrul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Turcia”, se subliniază într-un comunicat comun al şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi comisarului pentru extindere, Johannes Hahn.

La rândul său, liderul adjunct al partidului CHP, Onursal Adiguzel, a declarat că reluarea alegerilor este un semn că „este ilegal să câștigi contra partidului AK” și a numit decizia „dictatură pură”. „Un sistem care nu ține cont de voința poporului și ignoră legile nu este nici democratic, nici legitim”, a scris el.

Ekrem Imamoglu a condamnat autoritatea electorală din Turcia, într-o conferință de presă, spunând că instituția a căzut sub influența partidului aflat la guvernare.

Totodată, primarul oraşului Istanbul, care şi-a pierdut peste noapte mandatul, se va întâlni marţi cu lideri ai opoziţiei pentru a-şi formula strategia.

Vorbind în faţa a mii de susţinători ai săi luni seara, Imamoglu i-a îndemnat „să nu dispere” şi a declarat că „nu va renunţa niciodată”.

CHP, principala formaţiune de opoziţie, a condamnat vehement anularea alegerilor la Istanbul, denunţând un „puci împotriva urnelor” şi apreciind că Turcia se scufundă în „dictatură”.

Opinia ta contează. Comentează!