/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Ivan Prividiuc, singurul meșter popular din ţară, care face obiecte din ceramică cu lapte

missing
06 mai 2019, ora 19:51

Laptele este bun nu doar în mâncare, ci și la olărit. S-a convins un meșter popular care, de ani buni, folosește laptele pentru a da o culoarea inedită vaselor din lut. Este singurul din Moldova care respectă această tradiție, lăsată încă din moși-strămoși. Cele mai multe vase din ceramică ajung în străinătate, acolo unde moldovenii le folosesc pentru a găti, mai ales, sarmale.

Ivan Prividiuc, tipograf de profesie, este singurul meșter popular din ţară, care face obiecte din ceramică cu lapte. Datorită conținutului de grăsime, el schimbă culoarea amestecului, de la cafeniu-închis spre negru. Pentru a înțelege arta olăritului cu lapte, meșterul ne-a explicat fiecare proces în parte.

Se înmoaie în lapte, se îmbibă cu lapte. Apoi acest lapte se transformă în cărbune”, Ivan Prividiuc, meșter popular.

După ce-a modelat vasul meșterul ne invită în atelier. Aici obiectul este atent prelucrat…

Este ca vie, o iei atent și o îndrepți.

Iar apoi pleacă la cuptor.

A trecut procesul de ardere, la 150 de grade. Pot fi scoase și la 90 de grade. Iată așa o tigaie am făcut, este o comandă.

Fiecare simbol aplicat pe vase își are originea încă de pe timpul dacilor. De plidă, linia curbă continuă simbolizează „natura”.

Strămoșii noștri, părinții noștri făceau în așa vase. Era ceramică curată. Dar atât timp cât noi avem ceramică cu bule. Pe ea o ungeau cu lapte gras, fie cu grăsimea de gâscă.

Pe lângă faptul că este o tehnică originală, laptele pus în ceramică mai are un secret.

Se schimbă gustul atunci când beai ceai sau cafea, este ca și cum ai trece printr-un filtru. Chiar și apă torni în ceramică din lapte și faci comparație, gustul este diferit.

Meșterul spune că cele mai multe comenzi sunt de la moldovenii aflați peste hotare. Recent, un cuplu, stabilit la Londra, a cumpărat un set de vase mari pentru ca să gătească sarmale ca acasă. Meșterul are și un muzeu improvizat între pereții casei. Din nordul Moldovei a adus un vas care are peste 100 de ani.

Acesta este un vas tradițional moldovenesc. În el păstrau și crupe, porumb, dar el era folosit ca și frigider. În el puteau să păstreze brânză.

Vasele din ceramică, create de Ivan Prividiuc, costă de la câteva sute de lei și pot ajunge până la câteva mii de lei, în funcție de mărime și ornament.

 

Repoter: Ana Sârbu

Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram