(video) Medic cu mâini de aur. Anatol Calistru, microchirug care restabilește părțile corpului amputate

dsd

Anatol Calistru este medicul care adună din bucăţi membrele amputate ale pacienţilor. Timp de aproape două decenii acesta a făcut mii de operații la Spitalul de Urgență din Chișinău. El este doctorul care a salvat picioarele, mâinile sau degetele pacienților care au fost traumatizate. „Am avut cazuri când acestea amputate, au fost aduse în borcane, în sacoșe, în diferite lichide… cazuri diferite”, a spus microchirurgul.

Pasiunea pentru microchirurgie și-a dezvoltat-o la Moscova. Mai întâi și-a dorit să fie chirurg generalist, însă i s-a propus să se reprofileze în domeniul microchirurgiei. Ulterior, cariera și-a continuat-o în Chișinău, chiar dacă a fost rugat să rămână la Moscova, familia a fost mai presus de toate, scrie TV8.

„În microchirurgie am venit de la Moscova. Când am făcut studiile la Moscova mi s-a propus să rămân acolo, dar m-am întors acasă”, povesteşte Anatol Calistru.

În Secţia de Microchirurgie a Spitalului de Urgenţă din Chişinău se efectuează zilnic operaţii, uneori şi mai multe pe zi. „Am avut la serviciu și 14 internări, 14 pacienți care au fost operați unul după altul. În general câte patru, cinci, șase, șapte pacienți în 24 de ore operăm”, a menționat medicul.

Anatol Calistru a mai spus că pacienții se adresează frecvent la medic cu diferite traume. Începând cu fracturi de gravitate medie și până la situații mai grave.

„Acestea sunt frecvent la noi, când vin cu mâna amputată în sacoșă, cu degetele amputate în sacoșă, cu picioarele, mâinile replantate.”

Îşi aminteşte că, din cei peste 20 de ani de microchirurgie a întâlnit de toate. Acesta spune că cele mai grave operaţii le-a avut la o femeie și la o adolescentă care au suferit traume foarte grave.

„Ambele membre superioare, amputate sau ambele membre inferioare amputate. Cazuri sunt grave, au fost cazuri când ambele membre superioare au fost amputate de la nivelul braților la un copil de 18 ani. A fost și o doamnă din suburbia Chișinăului, care a avut o fractură de gambă, dar trebuia de scăpat, de salvat piciorul. Acestă operțaie a durat 12 ore și 35 de minute,  fără întrerupere”, povestește Anatol Calistru.

O zi din viaţa microchirurgului nu este niciodată previzibilă. Uneori munca acestuia poate fi în regim non-stop.

„Se începe serviciu de la ora 8 dimineața, dar când se termină, este greu de spus, uneori sunt 24/24”, ne povestește medicul, care dis-de-dimineață făcuse deja trei operații.

Medicul recomandă pacienților ca în cazurile grave de lezare a mâinilor, picioarelor, degetelor să fim calmi și să ne adresăm cât mai rapid medicului.

„Pacienții aud că trebuie de pus în gheață. Am avut multe cazuri când mâna sau piciorul, care este fracturat este turnat gheață deasupra și când îl aduce este congelat deja. De obicei trebuie să avem două sacoșe. În una se pune apă cu gheață, iar în alta acest amputat și se plasează în prima sacoșă ca să se evite contactul direct.”

Recent, Anatol Calistru a fost premiat, pentru profesionalism și dedicație de care a dat dovadă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente