image
Sursa foto: HEPTA

Curtea Constituțională a Turciei: Au fost încălcate drepturile a doi jurnaliști, critici la adresa președintelui Erdogan

Curtea Constituțională a decis joi că autoritățile au încălcat drepturile și libertatea de exprimare a doi jurnaliști atunci când i-au condamnat la închisoare după tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016.

Potrivit AFP, în decizia instanței se arată că a fost încălcate dreptul la libertatea de exprimare, libertatea și securitatea personală a jurnlaliștilor Kadri Gursel și Murak Aksoy.

Jurnaliștii ar putea primi și compensații financiare. În același timp, Curtea a respins recursul a patru alți jurnaliști, care s-au adresat instanței pentru a reclama încălcarea libertății lor de către autoritățile turce. Kadri Gursel este fost colaborat al ziarului de opoziție Cumhuriyet și membru al Institutului Internațilonal al Presei.

El a stat în închisoare un an, fiind arestat în 2016 în urma tentativei de lovitură de stat și condamnat anul trecut împreună cu mai mulți colegi ai săi. Cinci foști colaboratori ai aceluiași ziar s-au întors însă în închisoare săptămâna trecută, după confirmarea condamnării lor în apel în luna februarie, scrie libertatea.ro.

Murat Aksoy a fost și el arestat în 2016 și condamnat apoi la doi ani de închisoare. Conform Agerpres, Turcia ocupă locul 157 din 180 în clasamentul pe 2018 al libertății presei publicat de Reporteri fără Frontiere.

Noutăţile partenerilor

comentarii: