Un nou episod al podcastului „Istoria Moldovei”: Despre Cicero, primul triumvirat și viețile paralele ale lui Caesar și Burebista

A apărut un nou episod al podcastului „Istoria Moldovei”, intitulat „Primul triumvirat”, în care se povestește despre „viețile paralele ale lui Caesar și Burebista. Evenimentele politice din Roma: consulatul lui Cicero și conspirația lui Catilina. Consulatul lui Caesar și crearea primului triumvirat”.

Foto: fee.org

„Cicero era foarte inteligent, era un orator extraordinar, avea darul de a pătrunde cu cuvintele sale în mințile și inimile oamenilor și era și un om bun și cinstit. În unele din procesele sale se manifesta ca un detectiv extraordinar. Pe timpurile acelea, după inițierea unui proces de judecată, părților li se dădea timp săacumuleze probe. Cicero umbla prin țară, colecta probe. [...]

Cicero era destul de ezitant și, cum se considera el, fricos. În scrisorile sale către Atticus, putem vedea aceste permanente frământări ale sale. Nu trebuie de uitat că el era un homos novo, intrat în politica romană, ceea ce era foarte periculos și lucrul lui de o viață putea fi anulat la cea mai mică greșeală”; povestește Natan Garștea despre filozoful și politicianul Cicero.

„Istoria Moldovei” este un podcast realizat de Natan Garștea, consilier în Banca Națională a Moldovei și este pasionat de istorie.


Pub