O casă veche de 105 ani va fi transformată în muzeu. Unde se află aceasta

Nepoții lui Ion Dodon, locuitor al satului Sadova, Călărași, decedat cu 35 de ani în urmă, au decis să doneze casa bunicului lor autorităților publice locale, pentru a fi transformată în muzeu.

Foto: Expresul

Casa a fost construită la începutul secolului trecut, în anul 1914.

”Copiii mei sunt plecați peste hotare. Nu cred că vor mai reveni, iar eu nu vreau să vând casa părinților mei. Cred că așa e mai bine, să o donăm”, a explicat Veronica Orbu, fiica lui Ion Dodon, transmite Expresul.

Se simte cu inima împăcată. ”Nu îmi pare rău. Știu că autoritățile vor avea grijă de ea și nu vor putea să o vândă. Casa-muzeu va rămâne pentru totdeauna a comunității, exact așa ca și biserica”, a precizat Veronica Orbu.

e 19 mai, la Sadova va fi organizat un târg. Localnicii vor ieși cu produse spre vânzare, iar o parte din banii câștigați în acea zi îi vor dona pentru schimbarea acoperișului viitoarei case-muzeu.

”În 2020, satul nostru va împlini 600 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, ne-am propus un șir de acțiuni pe care să le întreprindem până atunci. Una dintre acțiuni este amenajarea și deschiderea unui muzeu”, a spus primarul Vladimir Susarenco. Potrivit dânsului, o parte din exponate, care vor fi colectate de la săteni, vor fi expuse în interior, iar o parte – sub cerul liber.

”Localitatea noastră nu a avut, până acum, un muzeu cu acte în regulă. De aceea ne dorim să deschidem unul acum. Noi și așa am întârziat… Cu 300 de ani”, a spus, la final, primarul. Reamintim că Sadova este satul de baștină al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.


Pub