(video) Federația Rusă a răspuns demersului lui Andrei Năstase, prin care a solicitat informații cu privire la dosarele penale intentate pe numele lui Plahotniuc

Autoritățile din Federația Rusă au răspuns demersului lui Andrei Năstase, prin care a solicitat informații cu privire la dosarele penale intentate pe numele liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Anunțul a fost făcut de liderul Platfomrei DA într-un live pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

„Autoritățile rusești îmi confrimă că există dosare penale... Membrii grupării criminale, pe bază de falsuri și documente false, ar fi transferat bani în valută străină în conturile nerezidenților unei bănci ( Moldindconbank) din Moldova și alte organizații străine sub pretextul vânzării monedei...vorbesc despre Vladimir Plahotniuc”

De menționat că deputatul Blocului ACUM Andrei Năstase a anunțat ieri, 2 mai, că a făcut un demers la data de 18 aprilie către Federația Rusă prin care a solicitat informații cu privire la dosarele penale intentate pe numele liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Amintim că la data de 8 martie curent, presa din Federația Rusă au difuzat un material amplu despre liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și despre legăturile sale cu Veaceslav Platon și bancherul Gherman Gorbunțov. Presa din Rusia îl acuză pe Plahotniuc de spălări de bani, dar și de alte încălcări grave.

De asemenea, cu două zile înainatea alegerilor parlamentare, la data de 22 februarie, Ministerul rus de Interne aduce acuzații liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și omului de afaceri, Veaceslav Platon, de organizarea unei grupări criminale internaționale și retragerea ilegală a banilor din Federația Rusă. Plahotniuc și Platon au organizat un grup criminal internațional care a retras ilegal mai mult de 37 de miliarde de ruble din Rusia în 2013-2014 (cu rata actuală de aproximativ 560 milioane dolari). Anchetatorii ruși au stabilit că cetățeni ai Rusiei și Republicii Moldova au creat un grup criminal internațional pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă.

Ulterior, Ministerul de Interne al Federației Ruse a venit cu o confirmare video precum că Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, ambii cu cetățenie rusă, au spălat 37 de miliarde de ruble.

„Organizatorii activităților ilegale au fost Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, care au cetățenia Federației Ruse. În perioada 2013-2014, membrii grupării criminale, pe bază de falsuri și documente false, ar fi transferat bani în valută străină în conturile nerezidenților unei bănci din Moldova și alte organizații străine sub pretextul vânzării monedei. Banii primiți în ruble rusești au fost lichidați din conturile corespondente ale băncilor rusești cu privire la falsurile deciziilor instanțelor din Republica Moldova în favoarea persoanelor fizice și juridice străine (nerezidenți). În total, potrivit investigației, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase în afara Rusiei".


Pub