Maia Sandu atenționează că profesorii universitari riscă să rămână fără salarii: Ministra Babuc are salariu lunar de 29 000 lei

PE SCURT

Lidera PAS Maia Sandu susține că profesorii universitari riscă să rămână fără salarii „din cauza guvernării iresponsabile și corupte”. Aceasta pentru că, potrivit ei,  guvernarea a dispus majorarea salariilor, dar nu a alocat și bani pentru ca aceste majorări să fie posibile.

Într-un mesaj video lansat pe Facebook co-președinta Blocului ACUM a menționat că a făcut o interpelare la Ministerul Finanțelor pentru a primi informații în acest sens.  Totodată, Maia Sandu a precizat că salariul lunar al ministrei Educației Monica Babuc este de 29 mii de lei.

PE LUNG

Maia Sandu a menționat că atenționarea sa survine după ce mai multe instituții media au anunțat că instituțiile de învățământ superior, centrele de excelență, instituțiile de învățământ profesional nu au suficienți bani pentru a achita salariile majorate.

„Guvernarea a dispus majorarea salariilor, dar nu a alocat și bani pentru ca aceste majorări să fie posibile. Cei de la confederația sindicatelor au făcut și calcule și ne spun că cele 27 de instituții au nevoie de 120 de milioane de lei suplimentar pentru ca să poată să poată să asigure plata salariilor majorate până la sfârșitul anului 2019. Altfel, dacă aceste resurse nu sunt alocate de către guvernare, în instituțiile de învățământ superior, în centrele de excelență și în instituțiile de învățământ profesional, salariile vor fi plătite doar pentru primele 6 – 8 luni”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit ei, e o situație gravă și s-a ajuns aici din cauza „guvernării iresponsabile”. Maia Sandu a mai spus că a discutat cu profesorii universitari care afirmă, că, după majorare, salariile sunt de 5 – 6 mii de lei.

„Asta este foarte puțin, mai ales dacă comparăm cu salariul pe care l-a luat ministra Educației anul trecut – 29 de mii de lei lunar. Deci, salariul ministrei Babuc a crescut de la 11 mii de lei în 2016 până la 29 de mii de lei în 2018. Are un salariu de vreo cinci ori mai mare decât un profesor universitar”, a spus Maia Sandu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.