Air Moldova, sancționată cu 10 mii lei pentru că a filmat angajații și le-a înregistrat discuțiile

PE SCURT

Air Moldova a fost sancționată pentru încălcarea normelor privind protecția datelor cu caracter personal. Compania trebuie să achite o amendă în sumă totală de zece mii de lei.

Decizia a fost luată de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la începutul anului și menținută, recent, de Curtea de Apel Chișinău, anunță Bizlaw.md.

PE LUNG

Centrul Naţional pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a stabilit între altele că Air Moldova, până în data de 27 februarie 2018, a prelucrat date cu caracter personal prin intermediul sistemului de supraveghere video, amplasat în incinta şi în afara clădirii oficiului central al ÎS CA Air Moldova.

Și anume, ar fi captat imagini video ale angajaţilor precum şi a altor persoane care nimeresc în vizorul acestora, fără a notifica Centrului respectivele sisteme de evidenţe automatizate, fără a dispune de o autorizare din partea Centrului şi fără a fi înregistrată în Registrul de evidenţă a operatorilor de date cu caracter personal.

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au recunoscut vinovăția companiei pe mai multe capete de acuzate.

Și anume: prelucrarea datelor cu caracter personal fără notificarea şi/sau autorizarea organului de control, încălcarea drepturilor subiectului datelor cu caracter personal de a fi informat, încălcarea regulilor de prelucrare, stocare şi utilizare a datelor cu caracter personal, mai notează Bizlaw.md.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.