/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Un primar numește magazinele sociale Merișor „avtolavkă”: „Ne întoarcem în anii 50-60?”. Ce spune despre taxe

missing
03 mai 2019, ora 19:06

Primarul din satul Răciula, raionul Criuleni, unul dintre edilii pe care reprezentanții Partidului ȘOR îi acuză că ar fi majorat taxele pentru magazinele sociale mobile „Merișor”, din motiv că și-ar proteja propriile afaceri, spune că taxele sunt stabilite nu de primar, ci de Consiliul sătesc. Acesta nu ascunde faptul că familia sa deține un magazin în sat, dar spune că magazinele mobile ale lui Șor „pun pe brânci agenții economici locali”. Mai mult, edilul spune că administratorii magazinelor „Merișor” au datorii față de Primăria din Răciula, pentru aproximativ 12 luni. Acesta spune că Primăria a încasat doar 16 mii de lei sau plata pentru câteva luni, de la administratorii magazinelor „Merișor”, însă ei au activat mai mult de un an. 

„Fiecare Consiliu stabilește aceste taxe, nu scrie nicăieri că taxa trebuie să fie de la până la. Banii pe care o să-i plătească ei vor fi folosiți pentru localitate. El azi vine, iar mâine poate să nu vină. Ei vând de pe drum, din autobuz, adică ce, ne întoarcem în anii 50 – 60? Când mergea o mașină de aceea rusească și se chema „avtolavka” și vindea „tapaciki” la oameni. Marfa lor e de  calitate mai scăzută. În afară de asta, ei pun pe brânci agenții economici de pe loc”, ne-a spus primarul de Răciula la telefon.

Valeriu Cotelea spune că în sat activează șase agenți economici, care au fost peste hotare și au câștigat bani, apoi s-au întors în sat și au creat locuri de muncă, au investit, iar aceste magazine sociale chiar le creează concurență, fiindcă pun prețuri mult mai mici la produse, dar nu achită impozite așa cum o fac magazinele din sat: „Eu nu știu cum ei fac că aduc marfa cea mai ieftină sau special pun prețurile așa. Ei spun că lucrează fără rentabilitate, dar asta nu e corect, ei sunt scutiți în altă parte de alte impozite”, spune primarul.

Printre acești agenți economici este și soția primarului care, din spusele lui, și-a deschis afacerea încă în anul 1998: „Pe urmă noi toată familia am fost în Italia: eu, ea și trei copii. Noi am investit aici o grămada de bani, peste un milion de lei, și acuma ce se primește? Am creat locuri de muncă, plătesc la alți trei patru angajați”, a mai spus Cotelea.

Din spusele lui Valeriu Cotelea, Consiliul sătesc a stabilit pentru magazinele mobile „Merișor” o taxă de o mie de lei „de intrare”: „În fiecare săptămână când el vine în sat și vinde patu ore, el trebuie să plătească Primăriei o mie de lei. El poate să plătească o dată în trei lui de zile sau o dată în jumătate de an. Pe lună iese patru mii; noi avem două sate și iese opt mii, dacă se înmulțește la zece luni deja-s 80 de mii. Magazinele care-s în sat achită 4 500 de lei pe an, dar ele achită în timpul anului încă 88 de mii de lei la Inspectoratul Fiscal, vă dați seama? Da ei așa ceva nu plătesc, fiindcă nu au venit”, spune edilul din Răciula.

Primarul spune că reprezentanții PP ȘOR le-au propus un deal: „Ne-au propus să le micșorăm taxele și ne vor trage lumină în sat. Dar noi lumină deja avem; ne mai trebuie, dar să achite taxele și noi singuri putem să ne tragem lumină”. 

Totuși, primarul de Răciula spune că, cel mai probabil, după sărbători Consiliul se va întruni din nou și vor decide dacă pot să micșoreze aceste taxe.

Într-un comunicat suplimentar, reprezentanții Partidului ȘOR spun că ei „cataloghează acțiunile primarilor localităților care au majorat, intenționat taxele locale impuse magazinelor sociale drept bâte politice, menite să discrediteze activitatea rețelei de magazine ”Merișor”. De asemenea, ei mai spun că magazinele sociale nu aparțin Partidului ”ȘOR”, ci rețelei ”Merișor”, care este un proiect în parteneriat cu partidul.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram