/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Justiția, pe mâini bune? Un ONG, plătit de stat să analizeze reforma justiției, afirmă că nu există frică în sistem

03 mai 2019, ora 19:21

Un ONG de la noi, pe care Guvernul l-a plătit să evalueze reforma justiției, a constatat că în domeniu totul este bine. Organizația a lucrat cu un grup de experți străini, iar în timpul cercetării, aceștia au ajuns la concluzia că reformele sunt pe drumul cel bun, iar problema ar fi, mai degrabă, în mentalitatea societății. Pentru acest studiu, ONG-ul IDM a primit peste un milion de lei. Conducerea organizației însă a lipsit de la prezentarea concluziilor. De partea cealaltă, unele organizații locale din domeniul justiției au pus la îndoială constatările străinilor.  

Avem un cadru legal aliniat în mare parte cu standardele europene. Și nu o ducem chiar rău la capitolul implementare. Mai trebuie îmbunătățiri, dar procesul de selectare a judecătorilor a devenit mult mai transparent”, Carsten Mahnke, conducător de proiect.

În timp ce ultima analiză făcută de Comisia Internațională a Juriștilor a arătat că judecătorii de la noi sunt, în continuare, supuși presiunilor politice și că lucrează în condiții de frică, expertul are o altă părere.

Dacă vine vorba despre frica din sistem, eu nu văd probe pentru astfel de afirmații. Poate sunt declarații, poate un sentiment pe care unii îl au. Cred că ar trebui să obținem ca cetățenii să fie mai interesați de  ceea ce fac judecătorii”, Carsten Mahnke, conducător de proiect.

Prezent la eveniment, expertul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice, are însă rezerve față de concluziile analizei, comandată de stat.

„Mi s-a părut straniu că s-a neglijat sau s-a luat în derâdere constatarea referitor la frica în sistemul judecătoresc, atâta timp cât noi vedem judecători care sunt pedepsiți de colegii lor sau de Consiliul Superior al Magistraturii, sunt urmăriți penal pentru opiniile lor sau pentru anumite hotărâri în comparație cu alți colegi”, Ion Guzun, consilier juridic „Centru de Resurse Juridice”.

ONG-ul care a câștigat contractul cu statul, în valoare de 1,2 milioane de lei, nu prea este cunoscut în Republica Moldova. Cu o lună în urmă, portalul Moldova Curată scria că organizația ar fi implementat proiecte despre acces la informația juridică, iar directorul asociației nu a fost de găsit.

Mi se pare foarte straniu cum un ONG fără experiență în ultimii trei ani a câștigat un contract de la stat de peste un milion de lei”, Ion Guzun, consilier juridic „Centru de Resurse Juridice”.

Și astăzi din partea organizației nu a fost prezent nimeni, iar evenimentul a fost organizat prin intermediul unei companii private. Nici de la Cancelaria de Stat, instituție care a plătit pentru analiză, nu a venit vreun reprezentant, deși urma să aibă un discurs de introducere.

Au lipsit și reprezentanții Ministerului Justiției, care au declarat pentru TV8 că nu au fost implicați în procesul de elaborare a raportului, așa că se abțin de la comentarii. Este pentru prima dată când bani din bugetul de stat au fost alocați pentru analize de politici publice. Inițiativa a venit din partea prim-ministrului Pavel Filip.

La 22 februarie, Cancelaria de Stat a oferit șapte milioane de lei mai multor organizații non-guvernamentale pentru a evalua domenii publice, precum drepturilor omului, politici economice sau procesul electoral. Contractul va expira la finalul anului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram