/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Ziua Libertății Presei și panoul „Inamicii Presei” din fața Parlamentului de la Chișinău

missing
03 mai 2019, ora 19:24

De Ziua Internațională a Libertății Presei, mai mulți jurnaliști de la noi au participat la un marș prin care au vorbit despre problemele meseriei. În scuarul Parlamentului a fost instalat și un panou cu inamicii jurnaliștilor. În lista neagră și-au făcut loc deputați ai partidelor care au ajuns în noul legislativ. Timp de un an, ONG-urile de media au emis peste 45 de apeluri și sesizări în care au reclamat abuzurile funcționarilor și demnitarilor față de jurnaliști.  

NADINE GOGU, DIRECTOARE EXECUTIVĂ CJI: „Pe parcursul anului trecut au fost mai multe cazuri în care jurnaliștii au fost agresați și fizic și verbal, le-a fost îngrădit accesul la informații de interes public, nu au putut să participe la diferite evenimente de interes public. Au fost cazuri când prin discursul lor politicienii au manifestat intoleranță și chiar au fost cazuri de limbaj al urii împotriva jurnaliștilor”.

Organizatorii protestului au făcut și un panou cu inamicii presei, pe care l-au instalat în fața Parlamentului. Printre ei este și Ilan Șor, care, pe parcursul anului trecut, a ținut mai multe discursuri amenințătoare în adresa unor reprezentanți ai presei.

ILAN ȘOR, PREȘEDINTELE „PARTIDULUI ȘOR”: „Jurnaliștii plătiți, care își permit să scrie diferite porcării despre oameni vreau să vă Previn: cum voi ajunge la putere, dar asta va fi în curând pe fiecare vă așteaptă lustrație”. 

În lista neagră este și colega sa de partid, Marina Tauber, care, în timpul unei manifestații publice, a alungat o jurnalistă din Orhei cu… mătura.

MARINA TAUBER, VICEPREȘEDINTA „PARTIDULUI ȘOR”: „Duceți de aici, măi. Dute de aici. Tu o să-mi spui. Dute de aici ți-am spus… „poshla von”.

Pe panou sunt și câțiva membri ai Partidului Democrat, care au intrat în istorie cu limitarea accesului pentru TV8 și Jurnal TV, la sediul partidului.

PETRU MACOVEI, DIRECTOR EXECUTIV API: „Cu neadmiterea unor televiziuni, inclusive a televiziunii dumneavoastră la briefingurile partidului de guvernământ, au fost extrem de multe. Din punctul acesta de vedere anul 2018 – începutul anului 2019 chiar a fost un record”.

âȘi doi reprezentanți ai Platformei DA fugurează pe panou. Andrei Năstase și Maria Ciobanu, pentru că au atacat verbal unii jurnaliști.

ANDREI NĂSTASE, DEPUTAT ACUM PLATFORMA DA: „Am luat de pe pupitru microfonul Prime TV, iar editoare șefă a acestei instituții, Ana Butnariuc, a fost de membrii blocului că ar adresa întrebări cu tupeu și că ar fi venit să distrugă conferința. Acum, uitându-mă în urmă, nu aș face acest lucru. Nu aș face și nu voi face nici de acum în colo”.

MARIA CIOBANU, DEPUTATĂ ACUM PLATFORMA DA: „Nu sunt inamicul presei. Aștept cu nerăbdare ca presa să redevină ceea ce vrem noi, puterea a 4-a”.

Democrații nu au comentat panoul, la fel ca și reprezentanții Partidului ȘOR. În total, anul trecut, ONG-urile de media au emis peste 45 de petiții și sesizări publice în care au reclamat abuzurile autorităților în raport cu presa. Potrivit ultimului raport realizat de organizația Reporteri Fără Frontiere, Republica Moldova a ajuns pe locul 91 din cele 180 de țări, la capitolul libertății presei, ceea ce înseamnă că a coborât cu 10 poziții, față de anul precedent.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram