(video) Teodor Cârnaț, despre decizia CC prin care sistemul de vot nu va fi schimbat înaintea unor eventuale alegeri parlamentare anticipate: „Este una abuzivă ilegală și neconstituțională”

Vicepreședintele Partidului Voința Poporului, Teodor Cârnaț, susține că decizia Curții Constituționale (CC) prin care organizarea unor eventuale alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral este imposibilă, decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare, este una abuzivă şi ilegală, deoarece Curtea nu stabileşte norme juridice.

Foto: Shok.md

„Hotărârea CC, prin care s-a spus că alegerile anticipate trebuie să aibă loc în baza sistemului mixt, este una abuzivă ilegală și neconstituțională, deoarece CC nu stabileşte norme juridice. Aceasta ține doar de competenţa Parlamentului, însă prin această hotărâre se spune că mai devreme de un an de zile nu se poate modifica sistemul electoral și se mai spune că alegerile anticipate pot fi derulate în baza sistemului care au avut loc alegerile ordinare, făcând referire la careva standarde ale Comisiei de la Veneția. CC nu putea să motiveze propria hotărâre prin aceste recomandări. Iar Comisia de la Veneția spune că practicile respective trebuie să fie reflectate în Constituție sau într-o lege organică și nici într-un caz într-o hotărâre de Curte Constituțională”, a declarat vicepreședintele partidului Voința Poporului, Teodor Cârnaț, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De menționat că la data de 26 aprilie, solicitarea celor trei deputați independenți, Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic, Curtea Constituțională a decis că alegerilor anticipate ar putea fi organizate doar în baza sistemului electoral mixt.

Amintim că la data de 19 aprilie, deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au solicitat Curții Constituționale să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

Parlamentarii consideră că „modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber și democratic de desfășurare a alegerilor, a recomandărilor instituțiilor internaționale”.


Pub