Monica Babuc reacționează la declarațiile Maiei Sandu precum că salariile profesorilor din universități nu vor fi majorate: „Informații false, spuse cu rea-credință”

După ce Maia Sandu a declarat că „Guvernarea a dispus majorarea salariilor profesorilor din învățământul superior, dar nu a alocat și bani pentru ca aceste majorări să fie posibile”, unde a fost abordată și Monica Babuc, precum că avut un salariu lunar de 29 mii de lei, ministra Educației a venit cu o reacție și a dat asigurări că toți profesorii, inclusiv cei universitari, își vor primi salariile majorate.

Foto: UNIMEDIA

„Rolul politicienilor este să vină cu soluții pentru oameni, nu cu intoxicări și minciuni. Dacă doamna Maia Sandu ar avea măcar puțin respect pentru profesori, nu ar încerca să creeze astfel de situații bazate pe informații false, spuse cu rea-credință. Toți profesorii, inclusiv cei universitari, își vor primi salariile majorate, cum este și firesc.

Legea salarizării a fost aprobată după aprobarea legii bugetului pentru anul 2019, prin urmare toate modificările în ceea ce privește suplimentarea fondurilor respective se vor opera imediat ce va fi aprobată legea cu privire la rectificarea bugetului de stat”, a scris deputat Monica Babuc pe pagina sa de facebook.

Monica Babuc / Sursa:Monica Babuc/facebook

UNIMEDIA amintește că Blocul ACUM a adresat o interpelare Ministerului Finanțelor, după ce Organizațiile sindicale primare și colectivele instituțiilor, care activează în condițiile autonomiei universitare financiare, s-au arătat îngrijorate de perspectivele achitării salariilor în anul curent.

„Am discutat cu profesori universitari, care mi-au spus că după majorare, salariul lor este de 5-6 mii. E foarte puțin, mai ales dacă comparăm cu salariul pe care l-a luat ministra Educație anul trecut. A avut un salariu lunar de 29 mii de lei. De cinci ori mai mare[...] Am făcut o interpelare la Ministerul Finanțelor, pentru a ne explica cum stau lucrurile. De fiecare dată, ministrul Finanțelor ne spune că totul este minunat. Să vedem ce ne spune și de data aceasta, dacă găsește totuși bani să aloce instituțiilor superioare”, a spus Maia Sandu.

Amintim că la data de 29 aprilie, Organizațiile sindicale primare și colectivele instituțiilor care activează în condițiile autonomiei universitare financiare au expediat către Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova o solicitare prin care se arată îngrijorate de perspectivele achitării salariilor în anul curent.

„Provoacă nedumerire unele acțiuni ale Guvernului care au impus instituțiilor educaționale condiții economico-financiare noi care le știrbesc autonomia. Astfel, pe parcursul anului de studii 2018-2019, s-a adoptat Hotărârea nr. 947 din 10.10.2018 prin care instituțiile de învățământ profesional-tehnic au trecut la finanțarea în regim de autogestiune financiar-economică. Nu s-a ținut cont de faptul că învățământul superior încă din anul 2013 activează în regim de autonomie financiară, iar schimbarea din mers a regulilor de finanțare, în timp ce fiecare al doilea student își face studiile cu plata taxei, fără a fi schimbate cuantumul taxei, a diminuat substanțial bugetele instituțiilor”, se arată în solicitarea respectivă.

Acțiunile sus-menționate au condiționat apariția unor dificultăți la stabilirea salariului în condițiile alocării mijloacelor bugetare egale cu costul comenzii de stat, în special la acoperirea surselor proprii ale instituțiilor. Astfel, instituțiile pot asigura salarizarea doar pentru 6-8 luni ale anului 2019. Deși instituțiile de învățământ întreprind măsuri concrete în vederea reducerii cheltuielilor salariale, decalajul apărut nu poate fi eliminat în totalitate fără alocarea unor surse financiare din partea Guvernului, necesare pentru a acoperi costurile reformei salariale din sectorul bugetar, demarată la 1 decembrie 2018.

FSEȘ solicită întrunirea de urgență a factorilor de decizie pentru discutarea problemei date și găsirea soluțiilor pentru eliminarea discrepanței între alocațiile bugetare și necesitățile financiare ale instituțiilor respective. Totodată, sindicaliștii cer să fie prevăzute surse financiare necesare pentru rectificarea Bugetului de Stat pentru anul 2019.

Conform datelor operative prezentate Federației de către 12 instituții universitare și 15 Centre de Excelență și instituții de învățământ profesional-tehnic, deficitul bugetar la capitolul fondul de salarizare constituie circa 120 mln. lei, aproape tot atâta este și necesarul pentru întreținerea instituțiilor date. De asemenea, sub semnul întrebării este și achitarea viitoarelor indemnizații de concediu.

Deocamdată, ministrul Finanțelor, Ion Chicu, nu a venit cu o reacție.


Pub