Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul general interimar a discutat cu operatorii retail și distribuitorii din capitală pe subiectul gestionării traficului rutier în orele de vârf

   24038

Primarul general interimar a invitat joi la o masă rotundă, reprezentanții rețelelor de retail și furnizorii din capitală, pentru a discuta despre soluțiile depășirii problemelor de trafic în orele de vârf, cu implicarea transportului care aprovizionează rețelele de magazine din Chișinău. La eveniment au mai participat reprezentanți ai Direcției generale comerț, alimentație publică și prestări servicii, precum și ai Inspectoratului Național de Patrulare.  

Propunerea autorităților municipale vine să îmbunătățească situația din oraș, iar măsuri similare au fost luate vizavi de reparația drumurilor, care acum este organizată preponderent pe timp de noapte, circulația transportului public, a cărui program a fost extins și pe timp de noapte, anumite măsuri în domeniul construcțiilor, operatorilor de reclamă etc.

Ruslan Codreanu a informat despre nenumăratele plângeri parvenite din partea cetățenilor, precum și a participanților la trafic, nemulțumiți de faptul că aprovizionarea magazinelor are loc exact în perioada când oamenii se deplasează la muncă, iar traseul este blocat din cauza mașinilor care deservesc magazinele.

Edilul-șef a cerut operatorilor de retail să-și revizuiască anumite prevederi din contractele de livrare și graficul de aprovizionare, pentru a depăși problemele de trafic. „Haideți să încercăm pe anumite zone, să vedem cum evoluează situația. Unele lucruri pot fi schimbate ușor, spre exemplu mașinile de aprovizionare să staționeze la o anumită distanță față de magazinul respectiv, dar nu exact în prag. E simplu. Trebuie să ne gândim puțin și la cei din jurul nostru", a menționat Primarul general interimar.

În context, șeful Direcției generale comerț, Marcel Zambițchi, a ținut să remarce că rețeaua de comerț din oraș, vizavi de operatorii de retail se mărește, astfel că regulile de joc în domeniu trebuie revizuite pentru a face față provocărilor curente.

Municipalitatea va stabili anumite restricții (norme) de respectat pentru operatorii de retail și distribuitori, care vor fi consultate cu aceștia, măsura având scopul de a decongestiona traficul din oraș.

La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare au declarat că operatorii economici de profil vor primi informația despre arterele cu risc sporit de ambuteiaje, pentru a gestiona situația în timp util.