02:02:59 20.04.2024
Stiri

ȘAPTE medalii pentru inventatorii din Republica Moldova, la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva: Cu ce am uimit de această dată lumea

Social 02.05.2019 12:34 Vizualizări1169 Autor: Ziarul National
ȘAPTE medalii pentru inventatorii din Republica Moldova, la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva: Cu ce am uimit de această dată lumea


Inventatorii din R. Moldova au adus acasă șapte medalii de la cea de-a 47-a ediţie a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, desfășurat în perioada 10-14 aprilie curent.

Inventatorii moldoveni s-au dus la Geneva cu șapte invenții și au obținut două medalii de aur, patru de argint și o medalie de bronz.

Cu medalie de aur a fost distins grupul de cercetători, coordonat de acad. Ion Toderaș (Toderas I., Rusu S., Savin A., Erhan D., Gulea A., Zamorneva M., Nistreanu V., Chihai O., Gherasim E., Gologan I., Rusu V.), care a prezentat tehnologii inovative de deparazitare a faunei cinegetice, a faunei de vânătoare, în lucrare fiind indicate metodele de deparazitare a faunei, în special a cervidelor. Pentru aceeași lucrare, echipa condusă de acad. Toderaș a fost distinsă și cu medalia de excelență a Ministerului Cercetării și Inovării din România.

A doua medalie de aur a fost conferită echipei de inventatori de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, condusă de acad. Aurelian Gulea, din care fac parte Istrati D., Gudumac V., Groppa St., Gulea A., Usataia I., Graur V., Ţapcov V., în colaborare cu o echipă de la Universitatea din Versailles, Franța, condusă de Sebastien Floquet și Emilian Cadot, pentru lucrarea ce rezidă în elaborarea metodelor de sinteză a compușilor care au aplicare în medicină.

Medaliile de argint au fost oferite grupurilor de inventatori: Salin V., Bolun R., Nistor L., Gospodaru S., Ceban A., Verban A., Rudic V., Fala V. pentru invenția „Dispozitiv endometic pentru prelucrarea canalului radicular”; Fuior A., Floquet S., Cadot E., Țapcov V., Toderaș I., Gulea A. pentru invenția ce se referă la noi compuși de coordonare a molibdenului cu activități biologice importante; Burduniuc O., Balan G., Țapcov V., Rusnac R., Gulea A., Rudic V. pentru un emitor de creștere sau stopare a dezvoltării ciupercii Candida și a bacteriilor; Popovici M., Moscalu V., Ivanov M., Ciobanu L., Ivanov V., Popovici I., Cobeț V. pentru invenția celulele progenitoare circulante SR-CA-ATP și progenitoare endoteliale - predictori ai infarctului miocardic.

Cu medalia de bronz s-au ales inventatorii Chiaburu-Chiosa D., Chiaburu A., Maniuc M., pentru diagnostica preventivă la copii care suferă de boli auditive.

Salonul Internațional de Invenții de la Geneva este cel mai prestigios eveniment mondial dedicat în exclusivitate inventicii și organizat sub înaltul patronaj al Guvernului elvețian, al orașului Geneva și al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale.

La ediția curentă au participat peste 1 200 de inventatori din 42 de țări ale lumii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md