21:09:05 24.04.2024
Stiri

Putin are cu 20% mai multe focoase nucleare decât Trump

Știri 02.05.2019 19:00 Vizualizări1425 Autor: Ziarul National
Putin are cu 20% mai multe focoase nucleare decât Trump


Statele Unite dețin aproximativ 3.800 de focoase nucleare, potrivit unui studiu publicat în The Bulletin of the Atomic Scientists, care acoperă problemele de securitate internațională și amenințările reprezentate de armele nucleare, publicată înființată din 1945 de foști participanți la Proiectul Manhattan.

Oamenii de știință declară că aproximativ 1.300 de focoase ale Statelor Unite sunt montate pe rachete balistice intercontinentale, 300 – pe bombardiere strategice în bazele militare din Statele Unite, iar 150 în baze de pe teritoriul Europei. La acest arsenal nuclear trebuie adăugate cele 2.050 de foacoase, care sunt în rezervă în caz de nevoie.

Potrivit raportului semnat de Hans Christensen, directorul Proiectului de informare nucleară al Federației Oamenilor de Știință americani, âaproape 2.4 mii de focoase învechite au fost retrase din serviciul armatei SUA și ar trebui eliminate până în 2030, scrie Pagina de Rusia.

Publicatia menționeaza că arsenalul nuclear al SUA este inferior Rusiei în ceea ce privește numărul de focoase. Cu o lună în urmă, The Bulletin of the Atomic Scientists a publicat un raport cu privire la focoasele nucleare ale Rusiei. Acesta arata că, la începutul anului 2019, arsenalul nuclear al Federației Ruse includea 4.490 de focoase care pot fi desfășurate pe lansatoare strategice cu rază lungă de acțiune.

Din numărul total de focoase nucleare ale Rusiei, aproximativ 1.600 sunt montate pe rachete balistice intercontinentale și bombardiere grele, iar alte 1.070 de focoase strategice sunt stocate împreună cu aproximativ 1.820 de focoase non-strategice. În afara de acest stoc militar, Rusia mai deține aproape 2.000 de focoase pregătite pentru utilizare dintr-un total de 6.490, care trebuie eliminate în conformitate cu un tratat internațional.

Urmare a modernizării armatei pe care președintele rus Vladimir Putin o desfășoară în ultimul deceniu, forțele nucleare strategice ale Rusiei au fost aproape complet înnoite. Iar creșterea numărului de exerciții militare ruse, care au la baza scenariul unui răspuns la amenințarea nucleară, contribuie la creșterea incertitudinii în Statele Unite cu privire la intențiile pe termen lung ale Federației Ruse de a reduce arsenalele strategice nucleare.

Toate acestea stimulează creșterea cheltuielilor pentru apărare și programele de modernizare nucleară. Poziția Rusiei, după cum menționează studiul, face ca liderii SUA și din Europa să aibă îndoieli față de intenția lui Putin de a reduce cu adevărat numărul de arme nucleare.

În conformitate cu acordul privind reducerea și limitarea armelor strategice ofensive, semnat de Rusia și Statele Unite în 2010, fiecare țară trebuie să își reducă arsenalul nuclear, astfel încât, după șapte, numărul total de focoase nucleare să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, inclusiv in dotarea submarinelor și bombardierelor grele, precum și 1.550 de focoase și 800 de lansatoare desfasurate și nedesfasurate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md