9 mai / De ce liderii UE și SUA boicotează parada militară și cum Putin nu a mai invitat pe nimeni

Russian servicemen march at Red Square during the Victory Day military parade in Moscow on May 9, 2016. Russia marks the 71st anniversary of the Soviet Union's victory over Nazi Germany in World War II. / AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

PE SCURT

Moscova nu a invitat și nu așteaptă niciun lider străin la parada de 9 mai. Decizia lui Putin este o consecință a numărului tot mai mic al liderilor străini prezenți de Ziua Victoriei. În continuare, vă prezentăm cum a scăzut numărul liderilor străini prezenți la Moscova de 9 mai.

PE LUNG

Ziua Victoriei este și va rămâne pentru Federația Rusă unul dintre cele mai importante evenimente la care participă (participau) și liderii străini. Totuși, de-a lungul timpului, tot mai mulți președinți au început să refuze invitațiile la parada militară de 9 mai din Moscova. Anul acesta, în exclusivitate, Moscova nu a trimis la nimeni invitații și nici nu așteaptă oaspeți.

Totul s-a schimbat după războiul din Ucraina și anexarea Crimeii. În 2015 niciun lider european nu a fost prezent la paradă, în 2016 a participat președintele de atunci Nursultan Nazarbaev. În 2017 a fost doar președintele R. Moldova Igor Dodon, iar anul trecut, la Moscova au fost președintele Serbiei și prim-ministrul Israelului. Anul acesta, nici Igor Dodon nu va mai fi prezent la Moscova. Președintele a anunțat concerte în Chișinău și Bălți de Ziua Victoriei.

În continuare, vă prezentăm principalii lideri care au fost prezenți la parada de 9 mai din Moscova și cum s-a schimbat numărul lor pe parcursul timpului.

9 mai 1995

La parada militară din Moscova din anul 1995 au participat șefii a 56 de state, dar și Secretarul General al ONU, Boutros Ghali. Printre cei prezenți la paradă au fost: premierul britanic John Major, președintele francez Francois Mitterrand și SUA Bill Clinton, cancelarul german Helmut Kohl, președintele chinez Jiang Zemin, premierul canadian Jean Chretien, președintele grec Kostis Stephanopoulos, dar și alții.

9 mai 2005

La cea de-a 60-a aniversare a Victoriei la Moscova a sosit secretarul general al ONU Kofi Annan și liderii a 53 de state, inclusiv șefii Statelor Unite, Franței, China, precum și din zece foste republici sovietice. Președintele George Bush, președintele Franței Jacques Chirac, cancelarul german Gerhard Schroeder, președintele Republicii Populare Chineze, Hu Jintao, președintele Israelului, Moshe Katsav, prim-miniștrii din India, Manmohan Singh, Spania – José Luis Zapatero, Japonia – Jonichiro Koizumi și alții au participat la paradă.

9 mai 2010

Liderii câtorva zeci de țări, inclusiv Bulgaria, Vietnam, Grecia, Israel, China, Germania, Cehia, Estonia și alții, au fost la Moscova pentru a sărbători cea de-a 65-a aniversare a Victoriei în 2010. Președintele Republicii Populare Chineze Hu Jintao, cancelarul german Angela Merkel, președintele israelian Shimon Peres, președintele Cehiei Vaclav Klaus și alți invitați străini au fost prezenți la paradă. De asemenea, în Moscova a fost și Regele Mihai.

9 mai 2015

După anexarea Crimeii și după războiul din Ucraina, niciun lider european nu a fost prezent la paradă. Au venit președinții Azerbaidjanului, Armeniei, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului și Turkmenistanului, liderii Chinei, Indiei, Africii de Sud, Venezuela, Vietnam, Cuba, Republica Cehă, Herțegovina, Macedonia, Cipru, Zimbabwe, Mongolia, Palestina, Abhazia și Osetia de Sud, Secretarul General al ONU Ban Ki-Moon și directorul general al UNESCO, Irina Bokova.

Țările din fosta Uniune Sovietică au început să sărbătorească Ziua Victoriei din 1945. În America și Europa, 8 mai este Ziua memoriei și reconcilierii.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.