Gheorghe Petic afirmă că nu a fost mutat în altă celulă

PE SCURT

Fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic susține că se află în continuare în aceeași „celulă cu mucegai, în aceeași celulă mizerabilă 120”, despre care Avocatul Poporului a spus că „aflarea continuă în atare condiții afectează starea de sănătate a lui Gheorghe Petic”.

Potrivit lui, administrația penitenciarelor ar trebui să dezmintă informația, precum că ar fi fost mutat în altă celulă cu  condiții mai bune. „Conducătorii care conduc pușcăriile au mințit presa”, se arată într-un mesaj pe Facebook. Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor nu au comentat declarația deținutului.

PE LUNG

„Administrația națională a penitenciarelor a mințit la câteva posturi de TV precum ca eu G.Petic ,în urma venirii Avocaților poporului am fost strămutat din celula oribilă 120 într-o altă celulă mai bună. La momentul actual azi data de 30.04.2019 mă aflu în aceeași celulă cu mucegai, în aceeași celulă mizerabilă 120”, se arată în mesajul deținutului.

La 26 aprilie Administrația Națională a Penitenciarelor a declarat că a luat act de raportul preliminar publicat de Avocatul Poporului. „Deținutul Gh.Petic a fost transferat într-o altă celulă, unde sunt asigurate condiții corespunzătoare de detenție”, a precizat atunci ANP.

Angajații Oficiului Avocatului Poporului au întreprins o vizită la Penitenciarul nr. 13 pentru a verifica condițiile de detenție a activistului Gheorghe Petic. Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, Gheorghe Petic era deținut de unul singur din 26 martie într-o celulă cu o suprafață de 9,12 m2 , în care sunt instalate patru paturi etajate. Deși anterior în ea a fost făcută o reparație cosmetică, persistă igrasie abundentă, iar aflarea continuă în atare condiții afectează starea de sănătate a petentului.

„Condițiile de detenție în subsolul instituției penitenciare respective, inclusiv celula în care este deținut Gheorghe Petic, sunt contrare prevederilor art.3 al Convenției europene pentru drepturile omului”, a arătat ombudsmanul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.