30/04/2019

La începutul acestui an, mai multe imobile din Chișinău care aparțineau statului au ajuns pe mâini private la prețuri mai mici decât cele de piață. Printre ele – fosta cantină a Guvernului, o vilă cu statut de monument istoric și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei. Pentru a putea cumpăra clădirile pe bani mărunți, proprietarii le-au luat inițial în arendă, iar câteva luni mai târziu au solicitat privatizarea lor.


CANTINA CU TEREN STRATEGIC
Chișinău, strada Alexei Mateevici. Vizavi de Universitatea de Stat din Moldova se află un complex de clădiri care aparțin statului. Unele imobile sunt într-o stare bună, altele servesc drept adăpost pentru oamenii străzii. În schimb locul în care sunt amplasate este unul strategic – practic este centrul Capitalei, iar alături se află Lacul Valea Morilor.

La sfârșitul lunii ianuarie, câteva dintre ele au fost vândute. Este vorba de Cantina Cancelariei de Stat, cunoscută drept Cantina Guvernului, un garaj, un depozit și un restaurant, din care au rămas doar pereții.

Fosta cantină, spre exemplu, a fost cedată cu 9 milioane de lei, ceea ce înseamnă că un metru pătrat a costat puțin peste cinci mii de lei, sau circa 270 de euro. În ultimii ani imobilul nu a fost utilizat și se află în stare de degradare.

Cumpărătorul este compania Construct Deluxe SRL, al cărei proprietar este Marcel Botnariuc, un tânăr de 26 de ani dintr-un sat din raionul Florești. Firma a fost fondată pe 17 august 2018 și inițial a luat în arendă imobilele de pe strada Mateevici. Se întâmpla cu două luni înainte de a bate palma cu statul. Detalii, AICI

CASA PRESEI – 15% VÂNDUTĂ
Marcel Botnariuc, proprietarul Construct Deluxe, are un frate mai mare. Îi spune Igor și are 29 de ani. La începutul acestui an și el a făcut afaceri cu statul prin intermediul unei companii pe care o deține. Este vorba de Construct Elegant SRL, firmă cu denumire asemănătoare cu cea a fratelui mai mic. Detalii, AICI

Similaritățile dintre cele două companii nu se opresc aici. Ambele au fost înregistrate în aceeași zi – 17 august 2018, ambele au un capital social de doar două mii de lei și ambele își au sediul juridic la aceeași adresă – strada Mateevici A, 84/1.

Construct Elegant a preluat peste o mie de metri pătrați din Casa Presei, care este amplasată la câțiva pași de clădirea Guvernului. La fel ca fratele mai mic, și Igor Botnariuc a reușit să obțină un preț bun. A cumpărat metrul pătrat cu circa 490 de euro. Detalii, AICI

Exact în aceeași zi în care firma lui Igor Botnariuc și-a oficializat tranzacția cu statul, și alți doi agenți economici – Quantum Imobil SRL și Rîul Vechi Prim SRL – au fost împroprietăriți din contul Casei Presei. Aceștia au cumpărat în total 700 de metri pătrați, dintre care doar pentru 15 metri pătrați statul a cerut un preț de 875 de euro metrul pătrat. Pentru restul metrajului s-a mulțumit cu 440 de euro.

Astfel, statul a încasat din aceste trei tranzacții de la Casa Presei peste 16 milioane de lei. În schimb cele trei companii au intrat în posesia a peste 15 la sută din toată Casa Presei, fiind vorba preponderent de spații aflate la parterul și subsolul clădiri.

Pe lângă o bucată din Casa Presei, compania Rîul Vechi Prim a arendat și un teren de șapte ari și jumătate din spatele clădirii, care aparținea întreprinderii de stat Editura Universul. Acum aici au loc ample lucrări de construcție a unei clădiri cu destinație comercială. Detalii, AICI

conexiuni-imobile-privatizate

PROPRIETARII [NE]CONECTAȚI
Analizând datele celor patru companii, RISE Moldova a constatat că în spatele tranzacțiilor de preluare a bunurilor statului se află același grup de persoane. Fie că sunt proprietarii reali, fie niște interpuși.

Așadar, firmele celor doi frați Butnariuc și Quantum Imobil SRL au fost create exact în aceeași zi – 17 august 2018 și sunt înregistrate la aceeași adresă – strada Mateevici A, 84/1.

O altă conexiune între noii proprietari o reprezintă fondatorul și administratorul companiei Quantum Imobil, Sergiu Glinca. (Detalii, AICI) Acesta este diriginte pe șantierul viitoarei construcții a firmei Rîul Vechi Prim din spatele Casei Presei. Iar Inga Pruteanu, a cărei întreprinderea individuală – ÎI I.Pruteanu a făcut proiectul viitoarei clădiri, mai deține o companie – Archidesign Projects SRL care tot în ianuarie a cumpărat de la stat un imobil de pe strada București. Detalii, AICI

Este vorba de o vilă de 250 de metri pătrați construită în secolul XIX și cu statut de monument istoric. Un metru pătrat a fost vândut cu 347 de euro, ceea ce înseamnă că statul a luat pe ea 1,7 milioane de lei, echivalentul a circa 87 de mii de euro.

„AȘ ÎNCEPE DE LA UN MILION ȘI JUMĂTATE”
Experta în imobiliare Olga Vorobiova susține că statul ar fi putut încasa prețuri de câteva ori mai mari în urma acestor tranzacții.

olga-vorobiova

Olga Vorobiova

Despre Cantina Cancelariei de Stat: Clădirea are 1.700 de metri pătrați. Prețul minim este de 850 de mii de euro. În general, aș începe de la un milion și jumătate de euro. Pentru că e atractiv însuși teritoriul, amplasarea și clădirea în sine.

Despre Casa Presei: Casa Presei este atractivă prin faptul că are acces la rețeaua de transport. Din orice colț al orașului poți ajunge la Casa Presei. De asemenea, are o curte unde pot fi parcate mașinile. Dacă e să zicem un preț rapid – atunci 500 de euro metrul pătrat. Dar ținând cont de amplasare și posibilitatea de a obține venituri, atunci nu mai puțin de 800 de euro metrul pătrat.

Despre vila urbană de pe strada București: Asta este de râs, pentru că imobilul are ferestre spre drum. Clădirea nu este mare, ar fi cel puțin 1000 de euro metrul pătrat. Respectiv, dacă clădirea are 250 de metri pătrați – costul 250 de mii de euro. De trei ori mai mult.

DE LA ARENDĂ LA PRIVATIZARE – DOAR UN PAS
Absolut în toate cazurile bunurile au fost vândute după ce, cu două – trei luni înainte de tranzacții, actualii proprietari le-au luat în arendă. Care ar putea fi interesul? Ne explică chiar șeful Agenției Proprietății Publice, instituție care gestionează bunurile statului.

vladimir-baldovici

Vladimir Baldovici

Vladimir BALDOVICI, șeful Agenției Proprietății Publice: Acum conform legislației și legii, după o lună de locațiune aveți dreptul să înaintați cerere la privatizare. Nu există nicio problemă. Când lumea gestionează, au chirie, au primul drept de a privatiza aceste bunuri. Prețul corespunde cu cel de piață. Nu cred că Cancelaria ar fi vândut un bun care astăzi este mai mic ca valoare lui pe piață. Ar fi ilegal.

Dacă corespunde sau nu prețul de vânzare cu cel de piață – am vrut să aflăm de la Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului, instituție care se află în subordinea Cancelariei de Stat.

În solicitarea expediată am întrebat mai multe detalii despre imobilele privatizate la începutul acestui an, inclusiv motivul înstrăinării, cât și informații despre modul în care acestea au fost evaluate.

După o săptămână de așteptare, am primit un răspuns scurt, de doar două propoziții, prin care ni s-a confirmat „faptul privatizării bunurilor enunțate în demersul Dvs.” Detalii, AICI și AICI

Vladimir Baldovici mai spune că multe dintre bunurile statului aduc doar pierderi, din care cauză multe dintre ele demult trebuiau vândute.

Vladimir BALDOVICI, șeful Agenției Proprietății Publice: Dacă bunurile acestea ar fi fost realizate câțiva ani în urmă și Dvs. știți foarte bine acest lucru, atunci noi am fi câștigat mult mai mult. Prețul de piață era altul, interesul față de aceste obiective era altul. Și starea lor fizică era alta. Noi suntem gata astăzi să liberalizăm accesul la mult mai multe proprietăți ca cei care doresc să investească să preia aceste bunuri, să le relanseze, să le reconstruiască, să le refacă, ca să le dăm această posibilitate. Or, noi astăzi suntem legați de un mecanism destul de complicat, destul de complex, care de multe ori dă de bănuit, foarte de multe ori. Or, interesul față de aceste obiective a căzut drastic.

NOII PROPRIETARI – NO COMMENT
Marcel BOTNARIUC, proprietar Construct Deluxe: Nu vreau să vorbesc despre asta… O zi bună.

Igor BOTNARIUC, proprietarul Construct Elegant: Nu avem noi despre ce discuta… O zi bună.

Andrei BÎSTRIȚCHI, proprietar Rîul Vechi Prim: Spuneți-mi, vă rog: Eu am cumpărat legal? Legal. Banii sunt plătiți. După mine nu e nicio întrebare. Eu nu am furat, ea a fost scoasă la vânzare. Totul conform procedurii.

Inga PRUTEANU, proprietara Archidesign Projects: Noi am avut clădirea în locațiune și la moment nu dorim nimic să facem cu ea. Să știți că mie mi-e greu să vă răspund acum la unele întrebări.

Ion PREAȘCA
A contribuit: Liuba ȘEVCIUC


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Transparent Democracy Through Quality Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


Comenteaza acest articol