Niciun lider străin nu va fi prezent la parada din 9 mai de la Moscova. Declarația Kremlinului

Niciun lider străin nu va fi prezent la parada militară care va avea loc pe 9 mai în Piaţa Roşie din Moscova, dedicată Zilei Victoriei, susține Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui Vladimir Putin.

Foto: Федеральное агентство новостей

„Aceasta nu este o situație unică, nu au existat invitații speciale nici anul trecut. Liderii străini sunt, de obicei, invitați la evenimente jubiliare. Acum nu e o dată aniversară. O astfel de practică a existat deja. Nu invităm șefi de stat pentru sărbătorile ordinare", a spus Peskov, potrivit tvrain.ru.

Ultima data jubiliară a Zilei Victoriei a fost sărbătorită la Moscova în 2015. Atunci la paradă au participat aproximativ 30 de șefi de stat, inclusiv CSI, Serbia, Vietnam etc. Liderii țărilor occidentale au refuzat însă să participe pe marginea conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina.

Anul trecut, la eveniment au participat preşedintele sârb, Aleksandar Vučić, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu. În 2017, la festivităţile din Piaţa Roşie a fost prezent preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, iar în 2016 – preşedintele kazah, Nursultan Nazarbaev.


Pub