Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, și-a prezentat raportul de activitate. Igor Dodon, prezent la eveniment

Bașcana UTA Găgăuzia, Irina Vlah, și-a prezentat astăzi, 30 aprilie 2019, raportul celor patru ani de activitate. La eveniment a participat și președintele R. Modova, Igor Dodon.

Foto: Igor Dodon via Facebook

Irina Vlah a declarat că una dintre cele mai mari așteptări ale localnicilor a fost crearea locurilor de muncă. În patru ani de mandat, au fost create în jur de două mii de locuri de muncă, datorită atragerii investițiilor străine considerabile, precum și prin susținerea businessului mic și mijlociu. Și sectorul agricol a fost o prioritate.

Astăzi, în Găgăuzia, 99% din terenurile agricole sunt prelucrate. Totodată, după o pauză îndelungată, vinificatorii găgăuzi au putut relua exporturile pe piața Federației Ruse, menționează Irina Vlah, transmite INP.

Igor Dodon a postat pe pagina sa de Facebook în mesaj în care spune că a preciat rezultatele obținute de Irina Vlah în funcția de bașcană și că Autonomia Găgăuză este un exemplu pentru alte regiuni din Republica Moldova.

„Începând cu anul 2015, în regiune se atestă o dinamică în creștere stabila pe principalii indicatori macroeconomici. Volumul producției industriale a constituit în anul 2018 - 1 miliard 600 de milioane de lei - cu 54,5% mai mult comparativ cu anul 2015.

În acești 4 ani, un rezultat al politicii financiar-bugetare eficiente este creșterea de 1,6 ori a veniturilor în bugetul UTA Găgăuzia - pînă la 826 de milioane 400 de mii de lei, iar a cheltuielilor de 1,7 ori - pînă la 893 de milioane 200 de mii de lei. Volumul veniturilor proprii a crescut de 1,9 ori și a atins suma de 4,9 milioane 200 de mii de lei”, a scris Igor Dodon.

Irina Vlah a fost aleasă în funcția de bașcan al Găgăuziei la alegerile din 2015, din primul tur, cu 51,01% voturi. În acest an, alegerile bașcanului urmau să aibă loc pe 19 mai, însă printr-o decizie a Adunării Populare au fost transferate pentru data de 30 iunie.


Pub