Indonezia își mută capitala de la Jakarta, din cauză că orașul se scufundă

PE SCURT

Indonezia vrea să își mute capitala de la Jakarta, a anunțat un ministru al guvernului indonezian, însă o decizie cu privire la noul oraș care ar putea deveni capitală nu a fost încă luată, scrie BBC News.

Potrivit presei indoneziene, cel mai probabil, capitala se va afla în orașul Palangkaraya, pe insula Borneo.

PE LUNG

Ideea mutării capitalei de la Jakarta a fost vehiculată de mai multe ori, încă din 1945, când Indonezia și-a câștigat independența. În 2016, un sondaj a arătat că Jakarta are cel mai prost trafic rutier din lume. Miniștrii sunt adeseori escortați de un convoi al poliției pentru a ajunge la timp la întâlniri.

Ministrul de planificare al țării spune că ambuteiajele din Jakarta costă anual economia indoneziană 100 de trilioane de rupii, echivalentul a 6,8 miliarde de dolari.

În plus, Jakarta este unul dintre orașele din lume care se scufundă. Cercetătorii spun că zone mari din oraș ar putea ajunge să fie înghițite de ape până în 2050. Nordul Jakartei s-a scufundat cu 2,5 metri în 10 ani și continuă să se scufunde cu 1-15 cm anual.

Orașul se află pe coastă, într-o zonă mlăștinoasă, traversată de 13 râuri.

Sursa: Digi24

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.