Prima abdicare din ultimii 200 de ani
Externe 30 aprilie 2019, 21:29 | 1238

Moment istoric în Japonia! La Palatul Imperial din Tokyo este în desfășurare ceremonia de abdicare a Împăratul Akihito, o premieră în ultimii 200 de ani. După 30 de ani şi cinci luni pe tronul țării, alături de cea mai iubită împărăteasă a Japoniei, monarhul de 82 de ani a decis să își trăiască restul vieții cu mai puține îndatoriri oficiale.

Ceremonia de abdicare a început la primele ore ale dimineții, când împăratul japonez s-a rugat în templu la zeiţa Soarelui, considerată străbuna familiei imperiale. A urmat o festivitate la Palatul Imperial, la care au asistat aproximativ 300 de oameni şi care a fost transmisă în direct la posturile de televiziune. Aici, Akihito a ținut un discurs în care a mulţumit poporului pentru sprijin şi şi-a exprimat speranţa într-un viitor "plin de pace şi fericire".

În vârstă de 82 de ani, împăratul Akihito a dat de înțeles că în spatele deciziei istorice de abdicare este starea sa de sănătate, care s-a înrăutățit în ultimii ani. Presa străină scrie însă că un rol important a avut și decizia premierului Shinzo Abe de a schimba constituția pacifistă a Japoniei și de a militariza țara, un lucru pe care Akihito ar fi încercat să îl împiedice. În urma abdicării, tronul japonez revine prinţului moştenitor Naruhito, în vârstă de 59 de ani, care devine astfel al 126-lea suveran al Japoniei. Evenimentele asociate succesiunii la tron vor dura câteva luni, culminând, în toamnă, cu vizitele oficiale ale unor şefi de stat şi de guvern din mai multe țări. Ultima abdicare a unui împărat japonez a avut loc în 1817.

Opinia ta contează. Comentează!