Indonezia și-ar putea muta capitala de la Jakarta pe insula Borneo. Care este motivul

eb0401bd9dea51e144b5fd9880d27efc

Joko Widodo, preşedintele Indoneziei, a anunţat că guvernul intenţionează să mute capitala într-un alt oraş, deoarece Jakarta este supraaglomerată, informează agenţia Tass. Potrivit presei indoneziene, cel mai probabil, capitala se va afla în oraşul Palangkaraya, pe insula Borneo. 

„Jakarta nu reuşeşte să îndeplinească cu succes două sarcini, să fie centrul politic şi financiar al ţării”, a declarat preşedintele, scrie adevărul.ro.

În acest sens, liderul de la Jakarta a afirmat că sunt necesare măsuri similare luate de alte ţări, care au decis să mute capitala pentru a rezolva problema supraaglomerării. „Cred că vom atinge acest obiectiv, dar necesită o planificare atentă”, a afirmat Widodo, subliniind nevoia de a alege locul potrivit pentru o nouă capitală.

Ideea mutării capitalei de la Jakarta a fost vehiculată de mai multe ori, încă din 1945, când Indonezia şi-a câştigat independenţa. În 2016, un sondaj a arătat că Jakarta are cel mai prost trafic rutier din lume. Miniştrii sunt adeseori escortaţi de un convoi al poliţiei pentru a ajunge la timp la întâlniri. Potrivit TomTom Traffic Index din 2018, citat de Bloomberg, şoferii din Jakarta (Indonezia) au întârzieri în trafic de 95%.

Ministrul de planificare al ţării spune că ambuteiajele din Jakarta costă anual economia indoneziană 100 de trilioane de rupii, echivalentul a 6,8 miliarde de dolari.

În plus, Jakarta este unul dintre oraşele din lume care se scufundă. Cercetătorii spun că zone mari din oraş ar putea ajunge să fie înghiţite de ape până în 2050. Nordul Jakartei s-a scufundat cu 2,5 metri în 10 ani şi continuă să se scufunde cu 1-15 cm anual.

Oraşul se află pe coastă, într-o zonă mlăştinoasă, traversată de 13 râuri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente