Magistratul care l-a condamnat pe fostul ministru al Finanțelor în dosarul despăgubirilor-record vrea o promovare în sistemul judecătoresc

Anticoruptie.md
30/04/2019

Iurie Potînga, magistratul de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, care l-a condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pe Veaceslav Negruța, fostul ministru al Finanțelor, în dosarul despăgubirilor-record, își dorește să fie promovat în funcție la o instanță ierarhic superioară. El a depus o cerere în acest sens la Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor, care urmează să o analizeze în ședința din 24 mai. Anterior, Iurie Potînga a fost vizat în anchetele jurnaliștilor de investigație.

Iurie Potînga este magistratul care l-a condamnat pe Veaceslav Negruța, ex-ministru al Finanțelor, la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul despăgubirilor-record de 400.000 de euro acordate lui Pantelei Sandulachi, fost liberal-democrat și deputat în primul Parlament. 

Sentința a fost menținută atât de Curtea de Apel Chișinău, cât și de Curtea Supremă de Justiție. Procurorii l-au acuzat pe Veaceslav Negruța de abuz de serviciu încă în 2012, după ce Curtea de Apel a dispus încasarea în beneficiul lui Sandulachi, prin intermediul Ministerului Finanţelor, a unei despăgubiri în valoare de 400.000 de euro pentru că fosta guvernare comunistă i-ar fi fabricat celui din urmă două dosare, fiind purtat prin instanţe timp de nouă ani, perioadă în care şi-ar fi pierdut afacerile.

Juriştii de la Finanţe nu s-au grăbit să conteste decizia la Curtea Supremă de Justiţie, ci au depus o cerere de alăturare la recursul procurorilor. Astfel, la 19 iulie 2012, judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie au decis că lui Pantelei Sandulachi i se cuvin doar 1.000 de euro, iar restul – 399.000 de euro – trebuie întorşi statului. În total, angajații Ministerului Finanțelor i-au transferat 6.250.480 de lei – echivalentul a 400.000 de euro la 20 februarie 2012 (ziua transferului – n.r.). 

Într-un interviu pentru portalul Anticorupție, Maia Sandu a calificat dosarul lui Veaceslav Negruța drept un exemplu clar de poliție politică.

Iurie Potînga a mai încercat să ajungă judecător la Curtea de Apel și în februarie 2017, candidatura sa însă nu a fost aprobată de membrii CSM. Ulterior, Anatolie Țurcan, membru în aceeași perioadă a Consiliului Superior al Magistraturii, care este nașul de cununie al lui Iurie Potînga, a presupus că finul său a fost respins pentru a fi evitate suspiciunile despre o eventuală implicare a sa în promovarea acestuia.

„Poate el și merită, dar din cauza mea nu a fost promovat. Poate chiar și colegii de la CSM, atunci când a candidat Potînga, s-au simțit cumva intimidați să nu apară impresia că l-au votat pentru că e al lui Țurcan”, a declarat Anatolie Țurcan, citat de reporterii CIJM în cadrul unei anchete.

Iurie Potînga a mai figurat și într-o investigație semnată de reporterii RISE Moldova, în care se arată că magistratul, deși avea un apartament, a mai pretins de la stat o locuință la preț preferențial, pentru a-și asigura cei doi copii minori cu spațiu de trai. Potrivit declarației de avere pentru anul trecut, la 2 octombrie 2018, judecătorul a primit cheile de la apartamentul de 75 de metri pătrați pentru care a achitat 27.000 de euro, iar l-a trei zile distanță l-a înstrăinat contra sumei de 40.000 de euro.

Anticoruptie.md
30/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii