‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUE alocă 1 miliard de euro pentru a facilita accesul tinerilor fermieri la finanțare

UE alocă 1 miliard de euro pentru a facilita accesul tinerilor fermieri la finanțare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au lansat un pachet de creditare în valoare de 1 miliard EUR, care vizează în mod specific fermierii tineri. În 2017, 27% dintre cererile de credite depuse la bănci de către fermieri tineri din UE au fost respinse, în comparație cu doar 9% în cazul altor fermieri.

Pachetul în valoare de 1 miliard EUR anunțat de comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, și de vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, vizează creșterea accesului la finanțare al fermierilor din UE, în special al celor tineri.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Accesul la finanțare este esențial și, de prea multe ori, reprezintă un obstacol pentru tinerii care doresc să activeze în acest domeniu. În condițiile în care 11 % dintre fermierii europeni au vârsta sub 40 de ani, sprijinirea fermierilor tineri în acest sector este o prioritate pentru Comisia Europeană și pentru politica agricolă comună în perioada de după anul 2020. Mă bucur să constat că această nouă inițiativă comună este vie și activă.”

Vicepreședintele BEI responsabil pentru agricultură și bioeconomie, Andrew McDowell, a declarat: „Sectorul agricol reprezintă coloana vertebrală a economiei UE și joacă un rol esențial nu numai pentru a produce alimente sănătoase, ci și pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru a proteja mediul. Prin această nouă inițiativă, BEI are în vedere viitorul sectorului și abordarea unei lacune importante de pe piață, și anume, lipsa accesului la finanțare al fermierilor, în special al generației viitoare de fermieri. Acest program de creditare va sprijini, de asemenea, creșterea economică și competitivitatea în sectorul agricol/bioeconomic, prin păstrarea și crearea de locuri de muncă în regiunile rurale și în cele de coastă.”

Programul va fi gestionat la nivel de stat membru de către băncile și societățile de leasing care își desfășoară activitatea în UE. Băncile participante ar trebui să contribuie cu sume corespunzătoare celor angajate de BEI, ridicând astfel valoarea totală la un nivel potențial de 2 miliarde EUR, iar fermierii tineri ar trebui să aibă prioritate.

Multe dintre lacunele actuale cu care se confruntă fermierii vor fi vizate de program, care va urmări:

  • Rate mai mici ale dobânzilor;
  • Perioade mai lungi, de până la 5 ani, după care să înceapă rambursarea creditelor;
  • Perioade mai lungi de rambursare a întregului credit (până la 15 ani);
  • Mai multă flexibilitate, în funcție de condiții, pentru a răspunde volatilității prețurilor din sectorul agricol, pentru a asigura faptul că fermierii au în continuare posibilitatea de a plăti creditele în perioade dificile (de exemplu, prin intermediul unei perioade de „vacanță/grație” care să permită fermierilor să suspende plățile câteva luni de zile).

Două credite-pilot în valoare de 275 milioane EUR urmează a fi puse în aplicare în Franța prin acest sistem. Aceste credite vizează în mod specific fermierii tineri și atenuarea impactului schimbărilor climatice.

Context

Acest nou program de creditare face parte dintr-o „Inițiativă comună vizând fermierii tineri” a Comisiei Europene împreună cu BEI, care urmărește să reunească sprijinul acordat prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) cu mijloacele financiare și expertiza BEI. În plus față de pachetul de creditare, ea include utilizarea continuă a granturilor FEADR pentru fermierii tineri și pentru întreprinderile nou-înființate, care pot fi utilizate ca subvenții pentru rata dobânzii sau pentru asistență tehnică, în combinație cu instrumente financiare. În plus, BEI și Fondul european de investiții (FEI) oferă sprijin consultativ și expertiză autorităților de management.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›