image
Sursa foto: alamy.com

Avertismentul specialiștilor: Nu le mai daţi copiilor sub un an telefoanele!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis primul ghid referitor la cât timp ar trebui să petreacă copiii sub 5 ani în faţa ecranelor digitale: foarte puţin, iar cei sub un an, deloc.

OMS a anunţat că cei mici, cu vârsta până în 5 ani, ar trebui să petreacă cel mult o oră în faţa ecranelor în fiecare zi, dar, oricum, cu cât mai puţin, cu atât mai bine.

Recomandările făcute sunt asemănătoare cu cele ale Academiei Medicilor Pediatrici din America. Grupul acesta recomandă pentru copiii sub 18 luni evitarea totală a ecranelor, exceptând apelurile video, şi, de asemenea, recomandă părinţilor să fie întotdeauna alături de copii, mai ales dacă aceştia au sub doi ani, atunci când folosesc asemenea obiecte şi să le ofere explicaţia pentru a-i ajuta să le înţeleagă mai bine.

Însă unele grupări de specialişti în domeniu au criticat recomandările făcute de OMS deoarece nu prezentau şi beneficiile produselor digitale, dar şi faptul că acest ghid este centrat doar pe cantitate, nu şi pe calitatea timpului petrecut în faţa unui ecran.

„Cercetarea noastră a arătat că în prezent nu există destule dovezi pentru a impune o anumită limită pentru timpul petrecut în faţa ecranului”, a declarat doctorul britanic Max Davie, care face parte din Colegiul Medicilor Pedriatici.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a specificat nici efectele negative ale timpului în exces petrecut în faţa ecranului, însă a făcut recomandări referitoare la orele de somn şi activităţile fizice, scrie Gandul.info.

De asemenea, ghidul prezintă şi sfaturi pentru cei mai mici de un an - de exemplu, ar trebuie să petreacă cel puţin jumătate de ora pe zi stând pe burtică - şi pentru cei de peste un an - precum faptul că activităţile fizice ar trebui să dureze cel puţin trei ore pe zi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: