image
Sursa foto: Pixabay

Adevăratul Robinson Crusoe! Incredibila poveste a bărbatului care a supraviețuit patru ani și jumătate pe o insulă pustie

Romanul „Aventurile lui Robinson Crusoe”, una din poveștile clasice ale literaturii universale, a fost bazat pe o poveste reală, au descoperit istoricii. Povestea care a inspirat zeci de filme, piese ori seriale de televiziune pornește de la aventura unui naufragiat, marinarul scoțian Alexander Selkirk.

Autorul romanului, Daniel Defoe, chiar l-a întâlnit pe naufragiatul Selkirk iar acesta i-a povestit aventurile sale, deși autorul nu a recunoscut niciodată că povestea lui ar fi fost bazată pe viața naufragiatului scoțian.

Robinson Crusoe și-a petrecut aproape 30 de ani pe o insulă pustie din Caraibe, unde naufragiase. Și-a confecționat unelte, arme, din epava vasului, un acoperiș și a trăit din vânat și cultivatul legumelor. A întâlnit un localnic pe care l-a numit Vineri și l-a învățat limba engleză, Cu 15 ani înainte ca volumul lui Defoe să ajungă pe rafturi, Alexander Selkirk a ajuns pe o insulă nelocuită din arhipelagul Más a Tierra, la 400 de mile de coastele Republicii Chile, în sudul Oceanului Pacific, arată mirror.co.uk.

Pe vas a devenit bucătar, iar la un moment dat i-a spus căpitanului că se teme pentru siguranța lui și a marinarilor, pentru că vasul de lemn ar fi putrezit. Lui Selkirk îi era frică de faptul că vasul se va scufunda, așa că i-a cerut căpitanului să-l lase pe o insulă. În septembrie 1704, a fost abandonat pe o suprafață de uscat de 18 mile, cu o muschetă (un fel de pușcă, n.r) o oală, un cuțit, o pătură și câteva provizii, o sticlă cu rom și o Biblie. Selkirk se așteptase ca și alți marinari să-l urmeze, dar nu a fost așa cum și-a închipuit. L-a rugat pe căpitan să-l primească înapoi. Acesta a refuzat, astfel că scoțianul și-a petrecut următorii patru ani și jumătate pe insulă.

La început, Selkirk s-a uitat în zare după corăbii, dar a renunțat când a văzut în zare numai balene uriașe. A supraviețuit vânând capre sălbatice și cultivând ridichii și varză. Marinarul și-a improvizat o casă din arbori de piper, și-a făurit un cuțit din cercurile unui butoi și a domesticit pisici sălbatice pentru a-l scăpa de șobolanii care îl atacau noaptea. Selkirk și-a făcut haine din piei de capră, dar a renunțat să-și confecționeze încălțări, pentru că talpa piciorului său devenise extrem de rezistentă din cauza nisipului și a pietrelor de pe țărm. Cum s-a ascuns de „inamicii” care au ajuns pe insulă A trecut prin momente critice atunci când a căzut de pe o stâncă, iar când o navă a ajuns în apropiere, a descoperit că era o corabie spaniolă. În acele vremuri, Spania era în război cu Anglia. Când marinarii spanioli au ajuns pe insulă, scoțianul s-a temut că va fi omorât sau capturat, așa că s-a urcat într-un copac și i-a văzut pe spanioli urinând chiar sub el.

Pe 2 februarie 1709, o navă englezească, „Ducele” a ancorat, iar căpitanul l-a găsit pe Selkirk într-o stare deplorabilă, acesta nefiind în stare să lege două vorbe. Ajuns la bord, scoțianul le-a gătit marinarilor care îl salvaseră reușind chiar să-i vindece de scorbut pe câțiva dintre ei. Căpitanul i-a mulțumit pentru ajutor și l-a numit secundul său. Selkirk s-a întors în Anglia în 1711.

Noutăţile partenerilor

comentarii: