ZdG: Republica Moldova, de cinci ani cu regim liberalizat de vize în UE

Astăzi se împlinesc cinci ani de când cetățenii R. Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize în spaţiul UE, timp în care peste două milioane de cetățeni au făcut uz de acest drept, numărul traversărilor de frontieră depăşind cifra de şase milioane, scrie Ziarul de Gardă.

Foto: UNIMEDIA

Daniela Morari, secretară de stat în cadrul Ministerului de Externe al R. Moldova, susține că lucrul în domeniul regimului fără vize nu s-a oprit în anul 2014, atunci când R. Moldova a obţinut acest drept, dar continuă şi până în prezent, printr-un proces de monitorizare la diferite etape. În cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, Daniela Morari a declarat că, în cinci ani, gradul de şedere ilegală pe teritoriul UE este estimat la 0,5%, iar gradul refuzurilor la frontieră a fost de 0,3%. În acest context, potrivit reprezentantei Ministerului de Externe, nu există niciun risc pentru suspendarea regimului liberalizat de vize cu UE, constatare care rezultă și din ultimele două rapoarte ale Comisiei Europene pe acest subiect.

Galina Bostan, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), afirmă că liberalizarea regimului de vize a fost un avantaj extrem de important pentru cetățenii R. Moldova, fiind cel mai mare avantaj în ultimii 20 de ani.

„În ceea ce privește riscurile de suspendare al acestui regim liberalizat de vize, în contextul în care avem această lege care permite dobândirea cetățeniei R. Moldova contra unei sume de bani, iar numele persoanelor care dobândesc cetățenia țării noastre nu se cunoaște, reprezintă un risc foarte mare. Probabil, interesul autorităților este mai mare decât interesul cetățenilor, având în vedere că în urma acordării acestui tip de cetățenie, în bugetul de stat ar ajunge anumite sume de bani”, a opinat președinta CAPC.

Citește continuarea pe Ziarul de Gardă.


Pub