Mold-street: Regimul de guvernare și sănătatea publică, care este legătura?

Dacă ar fi să răspundem pe scurt, răspunsul ar fi următorul – între regimul de guvernare într-un stat și starea sănătății publice există o legătură directă și strânsă: cu cât mai democratic este regimul, cu atât mai sănătoasă este populația, scrie mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Acest fapt a fost comunicat de către cercetătorii de la Universitatea Stanford din SUA. Ei au ajuns la concluzie, printre altele, că tranziția de la un regim autocratic la unul democratic reduce rata de mortalitate cauzată de boli ne-infecțioase cu aproape 10%.

Rezultatele studiilor efectuate de către această instituție academică americană în 170 de țări arată că în statele care au trecut de la autocrație la democrație speranța de viață a persoanelor care aveau 15 ani la momentul când sunt documentate primele informații s-a majorat în medie cu 3%, timp de 10 ani. Autorii studiilor au analizat datele statistice și rapoartele medicale din perioada 1970-2015 în 21 de categorii de boli.

Potrivit revistei de știință Lancet, îmbunătățirea indicatorilor democratici în țările cu venituri mici și medii a determinat o reducere cu 9,64% a mortalității din boli cardio-vasculare, în ultimii 20 de ani. La capitolul boli non-transmisibile rata mortalității a scăzut cu 9,14%, la tuberculoza cu 8,93%, accidente rutiere cu 9,5%. Rezultate spectaculoase au fost constatate și în relația regimului de guvernare cu rata mortalității de cancer și HIV/SIDA.

Democrația hrănește medicina

Autorii studiilor explică aceste schimbări prin faptul că un regim democratic atrage mai multă atenție sănătății publice și bunăstării populației, investind mai mult în medicină, infrastructura rutieră și alte servicii de utilitate publică.

”În țările cu regimuri democratice există o relaționare mai puternică între diverse grupuri sociale și guvern, fapt ce încurajează autoritățile să acționeze prompt la nevoile cetățenilor și să adapteze programele medicale la cerințele societății… în cazul regimurilor autocratice concurența politică este redusă și accesul la informație este limitat, iar acest lucru perturbează comunicarea inversă și încetinește reacția autorităților la necesitățile cetățenilor,” au menționat cercetătorii de la Stanford.

În opinia lor, alegerile democratice și răspunderea (responsabilizarea) autorităților garantează o atenție sporită articolelor aferente sănătății publice în timpul formării bugetului, care sunt tratate ca domenii prioritare.

Citește mai departe pe mold-street.com.


Pub