Câteva recomandări pentru o alimentație sănătoasă în perioada Sărbătorilor de Paști

PE SCURT

Paștele este sărbătoarea care ne amintește de credință, dar și ne pune la încercare sănătatea. În acest sens, specialiştii recomandă  să ne alimentăm atât corect, cât și sănătos. Este important de a conștientiza riscurile la care ne expunem când mâncăm fără măsură.

PE LUNG

În urma ingerării unei cantități sporite de grăsimi și proteine animale și utilizarea alcoolului excesiv după o perioadă de abstinență alimentară, organele sistemului digestiv vor fi brusc suprasolicitate. Persistă riscul de a dezvolta indigestii, pancreatite, gastroenterite, hipertensiune care sunt urgențe medicale de top în sărbători. De aceea, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu mai multe recomandări pentru o alimentație rațională în perioada sărbătorilor de Paști:

  • Procurați produsele alimentare din locuri sigure și autorizate pentru a preveni intoxicațiile alimentare. Deseori, din cauza produselor alterate, în perioada Sărbătorilor se atestă o incidență sporită a intoxicațiilor alimentare.
  • Spălați-vă pe mâini înainte și în timpul preparării bucatelor.
  • Spălați bine fructele și legumele înainte de consum.
  • Preparați alimentele separat și suficient prelucrate termic pentru distrugerea microorganismelor patogene.
  • Păstrați produsele alimentare în condiții frigorifice corespunzătoare (+2..+4 oC).
  • Utilizați grăsimi sănătoase. Alegeți grăsimi nesaturate (ulei de măsline pentru salate) în loc de grăsimi saturate (grăsimile de pe carne, unt, slănină), deoarece acestea cresc nivelul de colesterol și pot declanșa boli cardiovasculare și diabet de tip 2.
  • Combinați în farfurie dumneavoastră carnea coaptă cu salată, proporția fiind de 30 la 70, pentru a neutraliza aciditatea cărnii cu salatele alcaline.
  • Coacerea și fierberea pe aburi este o metodă mai sănătoasă de pregătire a bucatelor.
  • Excluderea, din băuturi a celor carbogazoase și evitaţi abuzul de alcool.
  • Prepararea bucatelor în cantități moderate și nu se recomandă păstrarea îndelungată a bucatelor gata, chiar și în frigider.
  • Consumați cât mai multe fructe și legume, alimentați-vă sănătos și verde!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare