Actualitate

SUA: Directorul FBI avertizează în privinţa tentativelor Rusiei de a influenţa alegeri prezidenţiale, dar şi a spionajului chinez

‘Ceea ce a continuat aproape la fel de intens este utilizarea (de către Rusia) a reţelelor sociale, a dezinformărilor, a conturilor false şi a propagandei’, a declarat Wray, adresându-se vineri Consiliului pentru Relaţii Externe (Council on Foreign Relations) de la Washington.

Directorul FBI a mai spus că, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2016, Rusia a încercat să influenţeze scrutinul din noiembrie pentru Congres, fără să fi existat însă o interferenţă cu infrastructurile electorale.

Serviciile ruse de informaţii încearcă ‘să ne ridice unii împotriva altora, să semene divizare şi să submineze încrederea americanilor în democraţie’, a subliniat el, notând că ‘nu este o ameninţare care priveşte doar alegerile, ci una care durează 365 de zile pe an şi care a continuat, aproape la fel de intens’.

‘Noi vedem 2018 ca o repetiţie generală’ pentru 2020, a mai spus Wray, care a lăudat eforturile giganţilor din social media de a stopa aceste tentative, mai ales prin ştergerea de conturi.

În aceeaşi intervenţie, Christopher Wray a criticat ameninţarea reprezentată de China pentru SUA.

‘Nicio ţară nu prezintă o ameninţare mai mare şi mai gravă decât China în ce priveşte culegerea de informaţii’, a afirmat directorul FBI, regretând faptul că aceasta a fost subestimată timp de decenii.

China a dezvoltat o abordare ‘strategică’ de ‘furt de informaţii, în toate modurile posibile, de pe lângă un larg evantai, mergând de la companii şi până la universităţi şi organizaţii’, a acuzat el.

‘Ei fac acest lucru prin intermediul serviciilor de informaţii, al companiilor de stat, al altora aşa-zis private, al studenţilor sau cercetătorilor’, a continuat Wray, potrivit căruia anchetele pentru spionaj economic ale agenţilor de teren ai FBI ‘conduc aproape invariabil către China’.

‘Este ilegal. Este o ameninţare pentru securitatea noastră economică şi, prin urmare, pentru securitatea noastră naţională’, a adăugat directorul FBI. ‘În clar, China pare să vrea să-şi obţină locul în vârful ierarhiei economice pe socoteala noastră’, a punctat Wray.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *